Posjeta

Kardinal Puljić za Bljesak.info: Naš poziv je pred papom više od godinu dana

Kultura / Flash | 03. 02. 2015. u 10:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš poziv je više od godinu dana pred papom'', rekao je za Bljesak.info vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istaknuvši kako je papa Franjo osobno odlučio vrijeme te da je uz suglasnost sve tri strane je određen termin.

''Njegov interes je odavno bio za ovu zemlju jer on posebno ima srca za ljude koji su siromašni i koji trpe'', rekao nam je kardinal Puljić pojasnivši kako papa jednu zemlju posjećuje na poziv crkvenih i civilnih vlasti.


''Papa je sam u najavi odredio smisao svog pastirskog pohoda: solidarnost, zajedništvo i izgradnja mira''.

Puljić je pojasnio da Sveti Otac dolazi prvenstveno na poziv mjesne Crkve, ali i da Papa ne posjećuje neku zemlju bez poziva i državnih struktura. Podsjetio je da su, u ovom slučaju, poziv najprije uputili predstavnici Katoličke Crkve u BiH te da su taj poziv svojim pozivom poduprli i predstavnici vlasti, pa je riječ o obostranom pozivu.

Na pitanje je li postojala opcija posjete nekom drugom gradu, recimo Mostaru koji ipak broji većinsko katoličko stanovništvo, kardinal odgovara kako ''u sadašnjim opcijama dogovora nije bilo drugih prijedloga''.

''Papa Franjo želi doći u glavni grad BiH. To je glavni grad i za sve katolike u ovoj zemlji'', rekao je kardinal i dodao kako je i ovaj papa upoznat s BiH i stanjem u kojem se ona nalazi.

''Prati našu situaciju, posebno preko apostolskog nuncija koji je njegova ispružena ruka u ovoj zemlji'', rekao je Puljić za Bljesak.info.

''Papa je sam u najavi odredio smisao svog pastirskog pohoda: solidarnost, zajedništvo i izgradnja mira. To je jako potrebno u ovim svim podijeljenostima. Svi žeđamo za stabilnim i pravednim mirom'', rekao kardinal Puljić u razgovoru za Bljesak.info o predstojećem pohodu pape Franje našoj zemlji.

Ovaj jednodnevni pohod BiH, u kojem će kako je najavljeno središnji događaj biti Sveta misa, koju će Sveti Otac slaviti uz sudjelovanje vjernika, našu zemlju stavlja ponovno u središte svjetske pozornosti te će, kako kaže Puljić, biti ''doprinos učvršćenju mirovnog procesa u BiH dodajući kako mu se čini da taj proces ide naprijed i da raste''.

Podsjećamo, papa Franjo je ove nedjelje, obraćajući se vjernicima na Trgu svetog Petra, objavio kako dolazi u posjetu našoj zemlji.

"Dragi braćo i sestre, želim najaviti da ću u subotu, 6. lipnja otići u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine", rekao je papa Franjo.

I ranije je bilo govora o dolasku pape u glavni grad BiH, a mediji su o tome pisali još u kolovozu 2013. Pisalo se i da će papa, koji je među ovogodišnjim kandidatima za Nobelovu nagradu za mir u Sarajevo doći u drugoj polovici lipnja 2014. godine kako bi povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata uputio poruku mira. No, ta je posjeta, odgođena navodno zbog sigurnosnih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close