Uključite se

Kalendar za pomoć divljim konjima na Bilama

Kultura / Flash | 26. 11. 2014. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Aluminij uključio se projekt prikupljanja sredstava za kupnju hranilice za divlje konje na Bilima, visoravni ponad Mostara te će ugostiti svečanost promocije kalendara za 2015. godinu, u cijelosti oplemenjenoga vrhunskim fotografijama s dinamičnim motivima iz života tih konja.

Fotograf Ivan Kelava koji autorski potpisuje svih dvanaest pomno odabranih umjetničkih uradaka, tijekom protekle tri godine ovjekovječivao je svakodnevicu krda s Bila. Kelava je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su naišla na izrazit prijam, kako kod stručne kritike, tako i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko europskih zemalja, počevši od Hrvatske pa sve do daleke Engleske.

''Počelo je kao osobna priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja i načina života ovih iznimnih krda bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih otprilike 150 konja i koji su u pripremi osnivanja udruge koja bi djelovala na njihovoj zaštiti. Oni su me upoznali s nedaćama i prijetnjama s kojima se te životinje suočavaju, a jedna od njih je zimska nestašica hrane i prikupljanje sredstava za nabavu hranilice učinilo mi se kao sjajan pothvat'', rekao je Kelava, koji je u suradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design, osmislio sam kalendar koji će biti pušten u prodaju po cijeni od 10 KM po primjerku.

''Od prikupljenih ćemo sredstava pokriti troškove tiskanja, a preostali dio darovat ćemo u svrhu nabave ove nužne hranilice. Jasno, pojedinačne kupnje su dobrodošle, ali bi uključivanje gospodarskih subjekata u ovu priču tek bilo ona istinska pomoć koju trebamo'', rekao je Kelava.

Predstavljanje kalendara održat će se 4. prosinca, s početkom u 18 sati u Klubu Aluminij. U sklopu svečanosti, nazočnima će se obratiti umjetnik osobno, prigodno će biti izložen dio fotografija iz kalendara, izrađenih u većemu formatu, a na rasporedu je i prikazivanje 25-minutnoga dokumentarnog filma naziva Na Bilima, rađenim u produkciji BHT1, a pod autorskom palicom Dine Kassala.

Inače, Ivan je Kelava rođen 1981. godine u Mostaru. Diplomirao je i magistrirao pri Ekonomskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Fotografijom se bavi već više od deset godina, a ističe kako su ga opčinili svjetlost, trenutak, pokret i ljudi u takovim stanjima. Višestruko je nagrađivan i već izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i u Ljubuškomu. Fotografije su mu korištene za naslovnice knjiga, monografija, plakata, kalendara i drugih oblika vizualnih predstavljanja. Jedna je pohranjena u opusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a može se kazati kako ga je u svijet prepoznatljivih autora lansirala ona s likom djeda koji se brije, korištena za plakat Mediteran film festivala u Širokomu Brijegu, 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close