Izložba

Kako je Botticelli zadao žensku ljepotu

Kultura / Flash | 28. 08. 2015. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba o talijanskom slikaru iz 15. stoljeća Sandru Botticelliju i njegovim plavokosim Venerama, koje su poslužile kao model za zapadnjački ideal ženske ljepote, bit će otvorena ovog mjeseca u Berlinu, a u ožujku u Londonu, objavili su kustosi.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 150 slika, uključujući dva velika Botticellijeva "portreta" Venere. Na izložbi će biti i video snimke za koji kustosi kažu da su nadahnuti Botticellijem - uključujući izlazak iz mora Ursule Andres u belom bikiniju u filmu "Dr No".

"Botticelli je na neki način ustanovio 20-stoljetni ideal ljepote", kaže Ana Debenedetti, kustosica u Viktorija i Albert muzeju koji organizira izložbu u suradnji s Gamaldegalerie u Belrinu.

Izložba u Berlinu otvara se 24. rujna i u ožujku sljedeće godine se seli u Muzej V i A.

Na zajedničkoj izložbi naćiće se neke od najpoznatijih Botticellijevih slika, uključujući mi dvije predstave Venere - jedna iz Berlina i druga iz Turina plus slika koja je restaurirana u Viktorija i Albert muzeju - "Portret dame poznate kao Smeralda Bandinelli ".

Na izložbi neće biti dva najpoznatija Botticellijeva djela iz Uffizi galerije u Firenci - "Rađanje Venere" i "Primavera" jer je procijenjeno da su previše krhke za putovanje.

Talijanska galerija posudila je za izložbu drugo Botticellijevo djelo - "Palas i kentaur".

Izložba će, piše Tanjug, pokazati kako su tanane, dugokose ljepotice koje je Botticelli slikao u Firenci u drugoj polovini 15. stoljeća utjecale na slikare poput Andyja Warhola i Renea Magrittea i dizajnere poput Elsae Schiaparelli i Dolce&Gabbanae, filmske redatelje, fotografe i plesače.

Mark EVans, viši kustos u V i A muzeju kaže da je 250 godina poslije smrti Botticelli bio demode ali da je ponovo "otkriven" u 19. stoljeću kada je njegovo "Rađanje Venere" izloženo na njujorškom sajmu 1940.

"Ona (Venera) je postala definitivni ideal za žene koje šetaju modnom pistom i imaju tu vrstu plesnog stava", rekao je Evans.

Kopirati
Drag cursor here to close