Kusturica

Kada bi me neko pitao što sam osim srpske pripadnosti, teritorijalno bi to sigurno bio Hercegovac

Kultura / Flash | 20. 09. 2013. u 05:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književna nagrada "Svetozar Ćorović" sinoć je svečano uručena poznatom filmskog redatelju Emiru Kusturici za knjigu pripovijedaka "Sto jada".  

Nagradu je redatelju uručio predsjednik žirija profesor Jovan Delić, koji je istaknuo da je Kusturica pokazao zavidan književni talent, čime je zajedno sa uspješnim redateljskim radom uobličio svoj umjetnički opus.

Žiri je u obrazloženju naveo da se knjiga Emira Kusturice izdvojila, jer nesumnjivo svjedoči o privrženosti tradiciji živog hercegovačkog pripovijedanja, te što trivijalne životne okolnosti iz prohujalih vremena izuzetno uspješno oživljava iskustvima jedne poznate filmske škole.

Zahvaljujući na ovom prestižnom priznanju, Kusturica je rekao da je to veliko iznenađenje za njega i da mu je posebna čast i radost što je to priznanje dobio u Hercegovini.

"Kada bi me neko pitao što sam osim srpske pripadnosti, teritorijalno bi to sigurno bio Hercegovac", rekao je Kusturica, koji je odlučio da novčani iznos nagrade od 4.000 KM bude dodijeljen socijalno-ugroženim obiteljima u Bileći.

On je istaknuo da je predodređen da radi i da kao rezultat tog rada vrlo često dolaze nagrade za koje nikad nije ni pretpostavio da će ih dobiti.

"Utoliko je i moja ideja o pisanju bila amaterska, postupno se pretvara u nešto što ću da radim sve više i više, zato što je književnost, rekao bih, najdirektnija i najaktivnija umjetnost koja mi, kako vrijeme prolazi, sve više i više odgovara", rekao je Kusturica.

Na svečanoj Akademiji "Srpska proza danas" obratio se i načelnik općine Bileća Miljan Aleksić, koji je rekao da je posebna čast da nagrada "Svetozar Ćorović" odlazi u ruke čovjeku koji je porijeklom iz Hercegovine.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Bileće Nikola Asanović rekao je da ga posebno raduje što je Kusturica ovogodišnji laureat nagrade "Svetozar Ćorović", jer je riječ o izuzetno poznatoj osobi, velikom umjetniku i neimaru.

"Ovo je njegova druga knjiga koja je skrenula pažnju na sebe", rekao je Asanović i dodao da je posebna radost jer je Kusturica porijeklom iz Bileće.

Čestitke laureatu uputio je i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društvo "Prosvjeta" Slobodan Savić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki i pomoćnik ministra za kulturu Srpske Irena Soldat Vujanović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu nastupili su braća Teofilović i zbor "Tribunia" iz Trebinja.

Kopirati
Drag cursor here to close