Monodrama

Jubilarna 150. izvedba 'Otirača'

Kultura / Kazalište | 08. 01. 2015. u 14:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivo Krešić u Mostaru će izvesti jubilarnu stotinu i pedesetu reprizu monodrame 'Otirač'.

''Predstava je to s koje se odlazi sa osmjehom na licu i grčem u želucu. Ne propustite pogledati''. poručuje vam Krešić.

Predstava će se održati u Pozorišnoj kafani Narodnog pozorišta, u subotu, 10.01. u 20:00 sati. Rezervacije na brojeve: 063-126-321 i 061 522-862

Ulaz: 10 KM; Broj sjedala ograničen je na 70.

'Otirač' je monodrama koja se, u najširem smislu, može označiti kao već inaugurirani i prepoznatljivi žanr tzv. 'životne komedije.' Tendenciozno i vrlo izravno koristeći satiru kao najučinkovitije teatarsko sredstvo u ovoj drami, Ivo Krešić kao autor/glumac ukazuje na vlastitu (subverzivnu) potrebu za demistifikacijom najrazličitijih društvenih i, po svemu sudeći, manipulativnih mehanizama.

Rušenje 'četvrtog zida' dodatno je artikulirano glumčevim izravnim probojem u prostor publike, što djeluje kao vrlo provokativan čin kojim se svaki put iznova aktualizira problematika (teatarske) perspektive. Unatoč jasno prepoznatljivim aluzijama na jedan određeni kulturni krug i situacije tipične za isti, pozadina ove monodrame je svojevrsna anti-oda pojavama koje se u domeni univerzalnog mogu svesti pod jedan hiperonim – ljudska glupost. Krešić u toj sferi vješto nijansira likove u najrazličitijim okolnostima, sugerirajući pri tome da je život zapravo već sam po sebi svojevrstan (neizbježan) komički mehanizam, u kojem se jedno misli, drugo radi, a događa se nešto sasvim treće.

'Otirač' je ujedno i tekst koji, u žaru svake izvedbe, improvizacijom nužno biva osvježen i osuvremenjen, zbog svoje čvrste priljubljenosti za ono što je 'ovdje' i što je 'sada', no istovremeno svaki put šalje osnaženu kritiku onome što je bilo i što će (ili što bi moglo) biti.

Kopirati
Drag cursor here to close