Trilogija

Janje, Kokoš i Orao će posjetiti cijelu BiH

Kultura / Kazalište | 07. 12. 2014. u 16:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća regionalna koprodukcija na Balkanu u proteklih petnaest godina, trilogija "Janje/Kokoš/Orao"“ premijerno je izvedena 5. prosinca u Sarajevskom ratnom teatru, a prvo reprizno igranje bilo je 6. prosinca.

Zajednička trilogija Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS, BITEF teatra i Zagrebačkog kazališta mladih rezultat je suradnje na projektu "Stoljeće jedne porodice", koji financira Europska unija kroz program Sarajevo 2014 i ima za cilj da doprinese obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja.

Direktor MESS-a Dino Mustafić kazao je da je Sarajevski ratni teatar u oba navrata bio premali da primi sve zainteresirane ljubitelje teatra te istakao da je posebno sretan što je tom trilogijom suradnja spomenutih teatara nastavljena i čak podignuta na viši nivo.

''Ova trilogija je jedinstven teatarski poduhvat na našim prostorima i mlade redateljice su na pravi način prikazale različite aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo. Intenzivnu surađujemo od ranije, ali je ovo dosad naš najveći projekt. Zbog toga nam je drago što relevantnost ove teme garantira da će trilogija nastaviti teatarski put'', naveo je Mustafić.

Želja im je, kaže, da trilogija "Janje / Kokoš / Orao" bude predstavljena u svim većim teatarskim centrima u BiH i regiji te je već za kraj godine najavio bh. turneju koja će početi u Zenici.

''U siječnju nas očekuju premijere u Beogradu i Zagrebu'', najavio je Mustafić.

Dodao je da u svakoj od predstava te trilogije igraju glumci i glumice iz raznih gradova, a među njima su i brojna poznata glumačka imena kao što su Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Alban Ukaj, Filip Eldan, Miloš Timotijević i drugi.

Ističući sreću zbog velikog interesa publike, redateljica predstave "Janje" Anica Tomić rekla je da je 'bitno da publika u cijeloj regiji preispita naš odnos prema povijesti koja je zajednička'.

''Sarajevo je bilo idealno za početak teatarskog puta naše trilogije zbog cijele priče koja ga okružuje ove godine. Ipak, mi se radujemo i narednim igranjima posebno u Beogradu i Zagrebu gdje također očekujemo mnogo publike'', navela je Tomić.

"Stoljeće jedne obitelji" je dvanaestomjesečni projekt ukupne vrijednosti od 148.320 eura, financiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014, te Županije Sarajevo.

''Projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti da se zajedno suočimo s izazovima u BiH, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine'', navodi Press MESS-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close