Emaus - Potoci

Izobrazba za svećenike - župnike koji su zainteresirani za uspostavu i razvoj župnih Caritas

Kultura / Flash | 05. 03. 2015. u 07:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Regionalnog projekta razvoja župnih Caritasa i volonterijata, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je od 2. do 4. ožujka 2015. u Mostaru organizirao izobrazbu za svećenike- župnike koji su zainteresirani za uspostavu i razvoj župnih Caritasa.

Tema susreta je bila “Župni Caritas - identitet i djelovanje”. Cilj ovog susreta  je osnaživanje svećenika za promicanje i razvoj župnih caritasa. 

Susret je organiziran u Caritasovoj Kući susreta Emaus, u Potocima kod Mostara, a okupio je 40ak sudionika, svećenika - župnika, kao i volontera i djelatnika Caritasa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom mons dr. Franje Komarice, Predsjednika Caritasa BK BiH. 

Okupljene svećenike iz regije pozdravio je i ravnatelj Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, dr. don Ante Komadine, a susretom je moderirao mons. Bosiljko Rajić, direktor Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. 

Uvodno predavanje pod nazivom “Teologija i pastoral milosrđa” je održao vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije, koji je u svom predavanju istaknuo da je župni Caritas pastoralno tijelo župne zajednice čiji je zadatak animirati, koordinirati, promovirati i svjedočiti djelotvornu ljubav. Caritas je treća grana pastorala uz katehezu i liturgiju, koji pomaže Crkvi i kršćanima živjeti zapovijedi ljubavi, istaknuo je vlč. dr. Šimić. 

Drugog dana susreta sudionici su imali priliku sudjelovati na predavanju na temu “Identitet i glavne uloge župnog Caritasa “ kojaga je predvodio vlč. Matej Kobal, ravnatelj Caritasa Koparske biskupije, zatim „Sedam principa socijalnog nauka Katoličke Crkve“ i Motu proprio pape Benedikta XVI “Služenje ljubavi” kojega je održao mag. Bogdan Vidmar iz Koparske biskupije.

Sudionicima su predstavljeni i primjeri dobre prakse i dobro razvijenih župnih Caritasa, prvenstveno primjer Župe sv. Ivana Apostola Evanđeliste čije je djelovanje predstavio don Mladen Šutalo, kao i primjer župnog Caritasa Šabac kojkega je predstavio njegov direktor Miroljub Nikolić. 

Krajem susreta sudionicu su posjetili projekte i ustanove Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u Mostaru.

Susretu su nazočili i predstavnik Catholic Relief Services (CRS-a) za BiH, predstavnik Caritasa Italiana, zatim direktori nacionalnih Caritasa uključenih u regionalni projekt razvoja župnih Caritasa i volonterijata iz BiH, Srbije,  Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnik Caritasa Slovenije i Caritasa Kosovo.

Nacionalni ravnatelju su iskoristili prigodu i za organiziranje svog redovitog susreta na kojem se raspravljalo o postignutim rezultatima u prethodne dvije godine, ali i planovima za budućnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close