Cijenjena djela

Izložene zaplijenjenie umjetnine vrijedne više milijuna

Kultura / Flash | 29. 03. 2015. u 17:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski karabinijeri izložili su tri umjetnine – Picassovo platno iz 1912 procijenjeno na 15 milijuna eura, Carlevarijsovu vedutu mletačkog Trga Sv. Marka, te jednu antičku rimsku kiparsku kompoziciju Mitre kako ubija bika, procijenjenu na osam milijuna eura. To su najvažniji lanjski „ulovi“ jedinice za zaštitu umjetničke baštine, toliko cijenjeni da je izložbu otvorio ministar kulture Dario Franceschini.

I Carlevarijs i Mitra su ukradeni, ali Picassova sudbina zapravo je romaneskna, pa je ostavljamo za kraj.

Carlevarijsova veduta Trga Sv. Marka s morske strane, tako da su i Duždeva Palača i Sv. Marko zdesna, naslikana u 18. stoljeću, ukradena je 1984 iz privatne zbirke u Rimu.

Lani su karabinijeri, pretresajući stan posrednika za koga su sumnjali da je izvezao neku skupu sliku ilegalno u SAD, pronašli snimke 190 umjetničkih djela za prodaju, koje mu je povjerio neki skupljač umjetnina – te su među njima prepoznali i Carlevarijsovu sliku, pa su tim putem došli i do skupljača, i do slike, javlja Jutarnji list.

U Tarkviniji (u nekadašnjoj južnoj Etruriji) otkriven je trag ilegalnog iskapanja, a glasovi su govorili da se nešto važno prevozi u Švicarsku – pa su karabinijeri presreli kombi za koji su osnovano vjerovali da prenosi umjetnine, i ondje, skriven pod biljkama za navodnu prodaju, Mitra kakvih dosad postoje samo dva u svijetu: jedan je u British Museumu, drugi u Vatikanskim muzejima.

U Tarkviniji su pak našli psa u skoku i manje životinje, koji su činili dio iste grupe, nastale u drugom ili trećem stoljeću. Mitra će biti privremeno posuđen Vatikanu a onda vraćen u Tarkviniju, da ondje bude izložen. Italija nema jedan nacionalni muzej, ona je sva difuzan muzej, kaže Franceschini.

Nekome rimskom obrtniku koji je izrađivao okvire obratio se 1978 udovac kojemu je spremačica nehotice razbila okvir s fotografijom za koji je pokojnica bila veoma vezana. Obrtnik je popravio i nije htio uzeti novac, pa mu je udovac darovao sliku do koje nije očito mnogo držao, a nije ni obrtnik – sve dok mu nedavno nije netko otkrio da ima Picassov original, javlja Jutarnji.

Procijenio ga je na 1,4 milijuna eura i zatražio dopuštenje da ga izveze i proda u Sothebyja. Vlasti su posumnjale da je to krivotvorina, kad je cijena tako niska, zaplijenile su sliku i otkrile što je posrijedi. Obrtnik sada, s jedne strane, ima veliku vrijednost, ali je s druge ne smije prodati izvan Italije. A neće je ni dobiti nazad dok vlasti ne ustanove kako je dospjela u ruke prethodnog vlasnika i kuda se skitala, otkako je posljednji put fotografirana.

Kopirati
Drag cursor here to close