Etre Humaine

Izložbom ženskih aktova obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kultura / Flash | 25. 11. 2015. u 07:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama EU info centar u BiH u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u BiH i Francuskim institutom u BiH, u utorak je upriličio izložbu ženskih aktova pod nazivom ''Être Humaine/Biti čovjek'' mlade francuske umjetnice, manekenke i fotografkinje Natalije Kovachevski.

Riječ je o seriji od dvanaest autoportreta dvadesetpetogodišnje francuske umjetnice koja svojim fotografijama obara sterotipe i tabue koje izaziva pojava nagosti u društvu, dokazujući na taj način da golost nije preduvjet za vulgarnost.

U uvodnom obraćanju Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH kazao je da suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama čini temelj poštivanja osnovnih ljudskih prava i da to ostaje EU prioritet.

"EU je pomogla Bosni i Hercegovini kroz niz programa sa fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, kao i izgradnje mira i pomirenja. Kroz Instrument za stabilnost, EU financira projekt s 1,7 milijuna eura kako bi se osigurao pristup pravdi za svjedoke i žrtve kroz jačanje mreže podrške svjedocima širom BiH ", naglasio je Daviddi.

Umjetnica koja je sudjelovala u mnogobrojnim izložbama, te iza sebe ima urađenih stotine portreta i fotografija, ističe da je njen cilj već godinama da promatra s više strana ono što čini razliku između polova.

''Uvjerena sam da je način na koji svako ljudsko biće doživljava svoj seksualni identitet, je ono što određuje evoluciju subjektivnosti individue i čini bazu njegovog ponašanja. To je pitanje identiteta, ali smatram da je obrazovanje ključ borbe protiv zlostavljanja žena i protiv rodno uvjetovanog nasilja'', naglasila je Kovachevski.

Savjetnik za kulturnu suradnju u Veleposlanstvu Francuske u BiH i direktor Francuskog instituta u BiH Donato Giuliani istaknuo je da umjetnica niti u jednom trenutku ne zaboravlja na borbu protiv svih vrsta nasilja nad ženama, bilo da je fizička ili verbalna.

''Edukacija kroz sliku koju umjetnica propagira, proizlazi ne samo iz umjetničke odlike nego i iz kulturne borbe koja za cilj ima da muškarce nauči sublimnosti ljepote koja ne mora neophodno biti predmet požude koja preko nasilja i napada pronalazi svoj put ka samoopravdanju'', kazao je Giuliani.

Kopirati
Drag cursor here to close