Mostarsko proljeće 2014

Izložbom skulptura 'Totemi II' predstavila se akademska kiparica Arleta Ćehić

Kultura / Flash | 08. 05. 2014. u 18:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademska kiparica Arleta Ćehić predstavila se večeras izložbom skulptura pod nazivom "Totemi II" u Klubu Aluminij u Mostaru, u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće 2014 - Dana Matice hrvatske Mostar.

Izložbu je otvorio Pedro Fernandez sa svojom flamenco grupom iz Španjolske.

Govoreći o izloženim skulpturama Ćehić je kazala kako su ti radovi zbir njezinog dosadašnjeg iskustva i života s njezinim radovima.

- Moji radovi su moja filozofija opstanka, gdje nemam drugog izbora, nego da radim onako kako svim bićem mislim i osjećam – kazala je u izjavi za Fenu akademska kiparica Arleta Ćehić.

Prema njezinim riječima, ova izložba je savršena u namjeri i strasna u izvedbi. Ističe kako je zadovoljna postavkom i suradnjom sa Zoranom Zelenikom, koji je drugi put kurirao njezinu izložbu.

- I ovoga puta svi eksponati imaju dovoljno prostora da isijaju svoje zračenje i da se promatrači osjećaju komotno u prostoru- navela je Ćehić.

- Premda se njezina autorska poetika oslanja i referira na strategije i tehnike essemblagea i ready-madea, likovni uradci i ciklusi Arlete Ćehić su u tolikoj mjeri likovno promišljeni i kiparski odnjegovani da se mogu podvesti i pod definiciju klasične skulpture - naveo je Ivan Vukoja.

Ćehić svoje skulpture uglavnom izrađuje i slaže od rabljenih i odbačenih dijelova strojeva - motora kao što su ploče, zupčanici, klipovi i klipnjače, ili od običnih metalnih komada koji se svrstavaju u kategoriju tzv. starog željeza.

Večerašnju izložbu otvorio je Pedro Fernandez sa svojom flamenco grupom iz Španjolske, no to nije slučajno jer se Arleta Ćehić, osim kiparstva, umjetnički izražava i kroz flamenco i balet.

- Najprije, Flamenco je moja velika ljubav, koju sam uspješno profesionalno prakticirala decenijama. Od 2005.-2008. godine sam uspjela oformiti odličnu flamenco grupu "Lava" u Mostaru. Onda su moje obveze edukacije djece u domeni baleta preuzele moje poslovno vrijeme – kazala je Ćehić.

Prisjećajući se svoje prve samostalne izložbe Ćehić je navela kako su na njoj plesale njezine dvije najstarije učenice i nevjerojatno se uklapale u tadašnji ambijent.

- Večeras flamenco glazba i ples imaju priliku korespondirati s kompletnim prostorom, cijenjenom publikom i mojim skulpturama – kazala je Ćehić ističući kako su snaga flamenco performansa i snaga njezinih skulptura komplementarni elementi jedinstvenog doživljaja za prisutne.

Inače, Arleta Ćehić je ostvarila značajnu karijeru kroz koncerte nastupajući sa svjetskim imenima flamenca poput Manola Marina i Miguela Villara. Pored toga, vodi Baletnu školu "Arabesque" Mostar, kojom je uspjela popularizirati balet u Hercegovini, a njezine balerine ostvaruju značajne uspjehe.

Prvu samostalnu izložbu Ćehić je imala 2011. godine, također u Klubu Aluminij, gdje se predstavila izložbom skulptura "Totemi". Od tada izlaže u Njemačkoj i Nizozemskoj u sklopu internacionalne izložbe vizualnih umjetnika pod nazivom "Manic Epizoda", te Sarajevu i Mostaru. Članica je ULUBIH, DHLUFBIH, ULU Format i MANIC udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close