Sedmi Festival

Izložbom 'Ciklus' započeo Festival 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'

Kultura / Flash | 30. 05. 2016. u 19:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmi Festival ''Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'' započeo je večeras izložbom "Ciklus" autora Petra Barišića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti.

Radi se o instalaciji za koju autor kaže da ju je radio prije pet, šest godina i to je bila velika instalacija „Gluho zvono“, a postavka treba podsjetiti na sve molitve, mantre, izgovorene propovijedi, riječi, zvonjavu i druge zvukove. Na izloženim diskovima se nalaze predmeti različitih oblika i profila izrađeni od aluminija. Prilikom pokretanja diska predmeti se pomiču stvarajući zvuk i muziku.

Akademski kipar Petar Barišić kaže da već dugo vremena izučava pokret, kinetiku, zvuk , vatru...

''U zadnje vrijeme u svijetu znanost i umjetnost jako su se približile tako da mnoge stvari koje jesu ovdje imaju jednu poruku koja se ne vidi na prvo čitanje, a vezane su za znanost. Dakle, radi se o jednoj simbiozi znanosti i umjetnosti koja među ostalim uključuje glazbu'',  dodao je Barišić.

U okviru Festivala u sarajevskom kinu Meeting Pointu publika će večeras imati priliku pogledati film „Imena višnje“ reditelja Branka Schmidta koji je ranije kazao da su ovakvi projekti dobra prilika za povezivanje gradova, a u vezi s filmom je kazao da je više bosanski nego hrvatski jer glavne uloge igraju bh. glumci.

Osim izložbe i projekcije filma, večeras će, prema programu, u vinotecii ''Dekanter'' biti održan koncert Paole Jusić pod nazivom ''Pjesme za dušu''. Umjetnica je najavila da će dio nastupa biti posvećen Kemalu Montenu s kojim je surađivala.

Sedmi festival “Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2016“ traje do 3. lipnja, a kao i svake godine, i ovog puta donosi različite umjetničke i zabavne forme: nove hrvatske filmove, izložbu, koncerte i druge sadržaje.

Kopirati
Drag cursor here to close