Izložba umjetničkih djela kakvu Mostar desetljećima nije vidio
Troplet
OBJAVA: Utorak, 8. studenog 2011. 21:52
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Izložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstvaIzložba Galerije prijateljstva
0
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva
Izložba Galerije prijateljstva

Nakon predstavljanja Godišnjaka uslijedilo je otvaranje izložbe iz zbirke umjetnina Mostarske biskupije koja zasigurno u Mostaru nije postavljena nekoliko desetljeća.

Predstavljanjem Tropletovog godišnjaka i ostalog tiskanog materijala večeras je, u galeriji Katerine Kosače, nastavljeno održavanje kulturne manifestacije ''Vjera, baština, identitet'' koja se do nedjelje 13. studenog održava u Mostaru, Čapljini i Širokom Brijegu.

Tropletove dane kulture možete uživo pratiti na linku.

Tropletov godišnjak je predstavio Miroslav Nikolić urednik ovoga vrijednog dijela koje je nastao kao rezultat višegodišnjeg brižnog i marljivog prikupljanja i obrade podataka o svim važnijim Crkvenim i svjetovnim datumima kroz godinu. Koristeći razne provjerene izvore Nikolić je prikupio, obradio i pojasnio sve važnije zapovjedne blagdane i spomendane, značajne datume iz hrvatske povijesti, kao i svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu.

Uz Godišnjak je tiskan i plakat na kojem su kronološkim redoslijedom navedeni spomenuti dani, a namijenjen je prvenstveno svim javnim ustanovama ali i obiteljskim domovima kao podsjetnik na važnije datume kroz godinu. Uz to još su predstavljeni i jednolisni i dvanaestolisni katolički kalendari i ostali tiskani materijal u izdavaštvu HKZ Troplet.

Nakon predstavljanja Godišnjaka uslijedilo je otvaranje izložbe iz zbirke umjetnina Mostarske biskupije koja zasigurno u Mostaru nije postavljena nekoliko desetljeća. Riječ je o dijelu umjetnina koja uglavnom nikad nigdje nisu izložena, od kojih su mnogi pravi rariteti i spadaju među antologijske vrijednosti na cijelom našem području.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su mladi glazbenici Marko Palameta, Josip Bošnjak (glasovir), Gabrijela Jurić (violina) i Jelena Šimić (glasovir).

Izložbu koju sačinjava 26 dijela od 13 autora otvorio je Mario Naletilić, akademski grafičar. Govoreći o ovim umjetničkim vrijednostima koji su dio Galerije prijateljstva, službeno ustanovljene 1989. godine dekretom mons. Pavla Žanića, Naletilić je istaknuo kako su na ovaj način željeli približiti običnim ljudima i ljubiteljima umjetnosti djela od kojih neka spadaju među prave raritete i antologijske vrijednosti.

Naletiliće je također istaknuo i kako slike zahtijevaju da se gledaju, da se izlažu, postavljaju u galerije i da ljudi mogu uživati u njihovim umjetničkim vrijednostima. Na ovaj način je barem dio ovih vrijednih dijela našao put do običnih ljudi.

Izložba ostaje otvorena i narednih dana, pa je ovo nesumnjivo jedinstvena prilika da odete u Kosaču i pogledate radove autora kao što su Josip Biffel, Kruno Bošnjak, Iris Dvornik, Ivo Dulčić, Zdenko Grgić, Ljubo Ivančić, Ljubo Lah, Tihomir Lončar, Đuro Seder, Slavko Šohaj, Josip-Jordan Vasilije, Frano Šimunović i Katarina Žanić-Michieli.

Osim dešavanja u Kosači, u okviru Tropletovih dana kulture, večeras su upriličene i dvije projekcije dokumentarnih filmova nakon večernjih misa u župnim crkvama sv. Josipa i sv. Mateja u Mostaru.

Ova se zanimljiva kulturna manifestacija nastavlja i sutra (srijeda) u župnoj crkvi sv. Mateja gdje će biti održana Večer duhovne glazbe. Među ostalim nastupaju: Drača, Narenta, Bratovština, Lira, Trebižat, Hrvoje i drugi.

U hotelu Mogorjelo u Čapljini i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru bit će prikazana dva dokumentarna filma s početkom u 18.45 sati.

Program Tropletovi dana kulture možete pogledati na linku.