Centar za kulturu

Izložba mostarskog samoukog slikara Salema Hadžiomerovića Šice

Kultura / Umjetnost | 07. 05. 2015. u 10:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji mostarskog Centra za kulturu u utorak, 12. svibnja 2015., u 19:30 sati bit će upriličeno otvaranje samostalne izložbe mostarskog samoukog slikara Salema Hadžiomerovića Šice.

Autor je rođen u Mostaru 1942. godine, a slikanjem se intenzivnije počinje baviti od 1994. od kada je priredio šesnaest samostalnih izložbi.

O radovima Salema Hadžiomerovića-Šice, akademski slikar Jusuf-Jusa Nikšić je zabilježio:

''Zadovoljstvo je naći se u situaciji u kojoj se čovjek osjeća kao u kaleidoskopu senzacija i vizualnog bogatstva. Dvije stotine slika koje egzistiraju u neadekvatnom prostoru domaćinstva, koje se guraju i po horizontali i vertikali bez gunđanja.

Opus je ogroman. Da bi se ovaj opus prezentirao bio bi potreban monolitan zid od dvije stotine metara dužine.

Da bi čovjek to stvorio potrebno je vrijeme, potreban je sabur da koncentracija i meditacija ideja ne bi ishlapila. Je li to ona avantura stvaranja ili je to ono što zovemo vjerom u sebe. Mnogo slika koje nas promatraju kao da žele dijalog s nama.

Tu su mnogi mostarski motivi, kao znak našeg zaborava, zatim malo neobične slike rađene na okoricama hrastovih stabala. Onda slijede slike malog formata – minijature – suveniri, urađeni sa osjećanjem mjere za taj žanr.

Onda nešto što izaziva našu pažnju i radoznalost: 'slike' rađene arhaičnim materijalom – slamom. Ono nas odvode u jedno prastaro vrijeme kada je čovjek bio pastir – vrijeme kada je započet naš život. To je ono pomalo zaboravljeno i kada umjetnik spaja vrijeme i prostor.

Slike velikog formata – džambo, po svom shvaćanju kompozicije iskorišćuju iz već viđenog, i mi smo ovog momenta u vremenu sadašnjem: jednostavno, monumentalno i moderno.''

Kopirati
Drag cursor here to close