Muzej Hercegovine

Izložba bh. tiska u Mostaru: Za referendum su bili Mirza Delibašić, Mustafa Nadarević, Vinko Puljić

Kultura / Flash | 01. 03. 2015. u 13:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom pod nazivom "BH štampa od referenduma do neovisnosti Bosne i Hercegovine" obilježen je Dan neovisnosti u Mostaru. Izložbu je priredio Muzej Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Okupljenim političkim dužnosnicima i nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u Mostaru obratili su se predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago i predsjedavajući Zastupničkog doma Federacije BiH Edin Mušić.

Izložba predstavlja retrospektivu događaja na referendumu koji je održan 1. ožujka 1992. i svemu onome što je prethodilo tom događaju kao i svemu onome što je uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine. Tiskana građa prikazana je na 15 panoa.

Uglavnom se radi o tekstovima iz listova "Oslobođenje" i mostarske "Slobode". U odabranim novinskim isječcima akcentirani su novinski feljtoni, vijesti, mišljenja pojedinca iz akademske, političke zajednice, među kojima i izjave Mirza Delibašića, Mustafe Nadarevića, kardinala Vinka Puljića, predsjednika Mešihata IZ BiH Saliha Čolakovića i brojnih drugih osobnosti.

"Jasno se vidi podrška cijelom činu referenduma iz svih slojeva društva i taj čin je jednostavno oslikan na ovim strancima tiska", za Anadolu Agency (AA) je kazao viši kustos Muzeja Hercegovine Ibrica Dizdar.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago je kazao da se mnogi objektivni analitičari slažu da referendumu o neovisnoj Bosne i Hercegovine nije bilo alternative.

"Alternativa je bila podčinjavanje", kazao je predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago.

Govoreći o budućnosti Bosne i Hercegovine Špago je ocijenio da je evropski put jedina realna platforma kako bi se ostvarili ciljevi za koje su se borili sve patriote ove zemlje proteklih desetljeća.

"Protekle 23 godine obilježili su vrlo dramatični događaji. Bosna i Hercegovina danas ima međunarodno priznanje, granicu, ustav, parlament, valutu, policijske agencije, oružane snage, službene jezike, službena pisma i još mnogo toga", rekao je Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Govoreći o političkim ciljevima, Mušić je istakao kako je pred Bosnom i Hercegovinom prosperitetna budućnost kao članice Europske unije i NATO saveza.

Dan neovisnosti brojni građani Mostara obilježili su i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, odavši na taj način dužno poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije BiH koji su dali svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close