Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije kod gledatelja
Kralj mudrosti
OBJAVA: Petak, 11. kolovoza 2017. 17:21
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Izetbegović: Očekujem da serija Alija probudi emocije kod gledatelja
14

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju

Snimanje mini-serije "Alija", koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće "Sandžak Media" za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na press konferenciji koju je danas u Sarajevu organiziralo Veleposlanstvo Republike Turske u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledalaca.

"Mi kao obitelj insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka", dodao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak - kralj mudrosti.

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizirano - kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

"Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije", navela je Berberović.

Veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su sudjelovali u osmišljavaju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledateljima.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdbolje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti, 2003. godine.

Lik najstarijeg Izetbegovića oživjet će glumci Burak Poyraz (u mladosti) i Yurdaer Okur (starije godine).

Producent je Sancak Medye Muhammed Hakan Sancaktutan, režiser Ahmed Imamović, a scenarist Ahmet Tezcan.

U seriji će Alijinu suprugu Halidu glumit Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović Dilşad Çelebi.

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Komentari (14)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
GUD kikiriki
1. GUD kikiriki
prije 12 dan.
Izazvat ce emociju ali pozitivnu sigurno ne 😱😱😱
+69
-93
102
BA
Chrome
DOSTA MOSTARAC
2. DOSTA MOSTARAC
prije 12 dan.
Očekujem da serija "'Alija" bude stavljena u kontekst dinamičnog i zanimljivog života Josipa Broza Tita i Džemala Bijedića.
+24
-58
109
BA
Chrome
Vox Populi
2.1. Vox Populi
prije 11 dan.
s posebnim osvrtom na sindrom "erdogan"
+34
-76
21
BA
Firefox
Uskoro Eto
3. Uskoro Eto
prije 12 dan.
Najlakše će biti ovome što glumi bakira, uzeti lovu ležeći tri godine u trezoru!
+84
-95
67
BA
Chrome
Vox Populi
3.1. Vox Populi
prije 11 dan.
E ovo mi se sviđa: JEDNOGLASNO !
+15
-49
22
BA
Firefox
Jedan Mostarac
3.2. Jedan Mostarac
prije 11 dan.
Dobro kažeš uskoro eto. Onaj što bude glumio bakira leži u trezoru a mama skuplja vreće zlata po turskoj za svog bakira.
+32
-62
9
BA
Chrome
Učitaj sve odgovore
* Vukojarac *
4. * Vukojarac *
prije 11 dan.
Kažu "Povijest kroje pobjednici". Osim u BiH. Tu povijest kroje lopovi i ratni zločinci. Sad će mali Alija biti novi Muhamed, osloboditelj BiH, Gandi balkana. A u stvari bio je jedan obični lopov ako i ona druga dvojica. Moć kvari ljude i to je tako od pamtivijeka. Samo kad je neko kvaran kao ovo smeće, od starta, onda moć ne treba ni da se miješa. Nakon Sulejmana i inih turskih serija sad imamo i Aliju... Jesu li zaboravili kojeg turskog mesara koji je ubijao ovaj narod???
+34
-41
13
BA
InternetExplorer
adis eminovic
5. adis eminovic
prije 11 dan.
Vukojarac ti si mali pacenik koji je onako malo pati od zadojenosti. Dobro je to sto je tvoje misljenje nebitno u svemu ovome bas kao i ti. Totalno nebitan mali pacenik, imas kompleks manje vrijednosti..
+24
-34
2
BA
Chrome
hejtam hejtere
6. hejtam hejtere
prije 11 dan.
Adise,samo da rezimiramo... Alija je za tebe bio velicina i ljudina,a Tudjman i Milosevic mesari,koljaci,lupezi,itd?? Pa,ko je onda pacenik,ti ili vukojarac?
+28
-29
1
-
Chrome
hejtam hejtere
7. hejtam hejtere
prije 11 dan.
Auuu,izvini,ja zaboravio,vi ste se samo branili,ni jednog zlocina napravili niste,ova druga dva naroda su za sve kriva,izvini molim te...
+27
-29
0
-
Chrome
DOSTA MOSTARAC
8. DOSTA MOSTARAC
prije 11 dan.
Ovdje se u potpunosti uključio Sijaset.
+11
-38
0
BA
Chrome
Dežurni Korektor
9. Dežurni Korektor
prije 11 dan.
Ljubi vas baabo alija, bit će merak pogledati.
+8
-20
1
BA
Chrome
* Vukojarac *
10. * Vukojarac *
prije 10 dan.
Sulejman i Alija su tako besmislene serije da mi jedina usporedba koja pada na pamet je da Srbi snime sreiju/film o junačkim pothvatima [cenzura] u Srebrenici. Kako su se malobrojni branitelji srpskog naroda od branili od brojčano nadmoćnih neprijatelja i uspjeli ih sve pobiti. I kao krajnji čin [cenzura] dobrote organizirali pokop svih tih zlotvora koji su ih napali.
+1
-9
1
BA
Chrome
Učitaj još komentara