istraživanje

Izdaja Hercegovine: Novi film Semira Halilovića

Kultura / Flash | 26. 11. 2014. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prije gotovo dva mjeseca promovirao svoj filmski prvijenac, dokumentarni serijal Atentat, rađen po njegovom istoimenom romanu Semir Halilović najavio je skoro prikazivanje svog novog dokumentarnog filma Izdaja Hercegovine.

Film obiluje arhivskim video, audio i pisanim materijalima, prisluškivanim razgovorima, stenogramima ali i svjedočenjima živih svjedoka procesa koji su ovaj dio naše države, kako kaže autor, ''doveli u praktično bezizlaznu situaciju za bošnjački narod i sve građane BiH koji našu državu vide kao cjelovitu zemlju''.

''Radi se o filmu koji sam, zapravo, radio prije Atentata ali su okolnosti i opća kretanja u vezi tematike Atentata nametnule da on bude prvi film koji će ići među publiku. Sada je vrijeme da se Izdaja Hercegovine prikaže, da krene među publiku i to je drugi dokumentarni film koji potpada pod moje ekranizirano ratno - poratno istraživanje'', rekao je Halilović.

Dodao je kako ima još jedan film, iz paketa te ratne trilogije ''ali on će ići kasnije''. Halilović kaže kako bi se s tim filmom njegovo ratno istraživanje okončalo u ovom smislu.

''Mislim da je moj doprinos rasvjetljavanju bliske povijesti itekako dovoljan i da je vrijeme da krenem u neke drugačije vrste pisanih i ekraniziranih projekata jer pisanje, to je hodanje kroz vrijeme. S obzirom da je u mentalnom smislu kod nas vrijeme stalo, imao sam želju povratkom u našu prošlost dati one podatke koji bi nas mentalno otkočili da nastavimo dalje živjeti'', kazao je Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close