Zbirka

Izašla nova knjiga Mije Tokića 'Moj kam'

Kultura / Flash | 06. 05. 2016. u 15:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla nova knjiga Mije Tokić "Moj kam" (pjesme) u Nakladi DHK HB i Ogranaka Matice hrvatske Mostar – Tomislavgrad.

Tokićeva zbirka "Moj kam" obiluje zavičajnom, dakle mjesnom, ali i općom simbolikom. Ispjevana je jezgrovitim, sažetim i gotovo škrtim jezikom, s ponekad naglašenim dijalektizmima. Time je autor stvorio višeslojnu podlogu svom refleksivnom pjevanju usredotočenu na osobnu i egzistenciju vlastitoga naroda duboko ukorijenjena u svaki djelić prostora svoje zemlje.

Veličina se Tokićeve poetike može vidjeti i u nesputanoj bjelini lirskoga subjekta, koji i kad progovara o nacionalnoj egzistenciji pjeva individualno i izvan svih kolektivnih sklopova, napisao je u recenziji Mate Kovačević.

Oslonjen na hrvatsko pjesništvo modernoga stila, osobito Šimića i Dizdara, Mijo Tokić u svome jedinstvenom poetskom izričaju i ovom zbirkom potvrđuje i učvršćuje svoje mjesto u suvremenome pjesništvu, i to onoga kruga koji afirmira hrvatski tradicijski bitak, a kamenu povjerava poetsku čežnju trajanja, ističe Marina Kljajo-Radić.

Mijo Tokić (14. veljače 1951.,Kongora kod Tomislavgrada) je više godina radio kao srednjoškolski profesor u Tomislavgradu, a nakon demokratskih izbora 1990. i u vrijeme Domovinskog rata i poslije rata obnašao je važne političke dužnosti. Za poeziju nagrađivan je na „Duvanjskim danima kulture“, DDK, (dva puta) i nagradom Hrvatskog slova i Hrvatske kulturne zaklade „Dubravko Horvatić“ (treća nagrada).

Dosad je objavio zbirke pjesama „Knjiga nemira“, „Drago kamenje“, „Oteto sunce“, „Sjaju li zvijezde“, te „Uspinjanja“.

Kopirati
Drag cursor here to close