ljubavne muke

Iz BiH u Hrvatsku: 'O ljubavi' na zagrebačkim daskama

Kultura / Kazalište | 27. 11. 2015. u 11:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"O ljubavi" je autorska samostalna diplomska predstava Zeničanke sa zagrebačkom adresom Nikoline Ljuboja i Širokobriježanina Ivana Skoke, mladih glumaca s Odsjeka za dramsku umjetnost Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, koja je rađena pod mentorskom palicom njihovog profesora Ferida Karajice.

Zamišljena kao svojevrstan kazališni eksperiment koji zaokružuje četiri godine glumačkog obrazovanja, predstava na energičan i duhovit način prati jedan ljubavni par kroz razne faze njihovog odnosa – od svježe zaljubljenosti do susreta sa svakodnevnim problemima koji počnu ostavljati traga na njihovim osjećajima. Putujući kroz ovaj ljubavni odnos, glumci istražuju igru u četiri kazališna žanra (slapstick, realizam, cabaret, melodrama) pokušavajući pronaći odgovore na pitanja: Što je ljubav? Kako nastaje? Kako se manifestira? Može li trajati ili će, pod teretom vremena i svakodnevice, neminovno izblijedjeti?

Ova pitka i vesela predstava već je prepoznata od strane publike i struke, pa su tako oba glumca ovjenčana nagradom za najbolju glumu na 10. Festivalu Internacionalnog Studentskog Teatra u Beogradu, u studenom 2014. godine, a gostovala je i na međunarodnim festivalima u Cetinju i Banja Luci.

''Ovakav spoj prošlosti i sadašnjosti omogućava svakom pojedincu, prvenstveno publici da se poistovjeti s junacima i atmosferom. Niko zato nije iz sale izašao ravnodušan. Predstava je kratka i efektna. Teško je o njoj pisati, a ne prepričavati je. Možda je tako, jer je naglasak stavljen na pokret isto koliko i na govornu radnju, a opet je pokret, ono što je, barem na nas, ostavilo najjači utisak'', o predstavi su ranije rekli redatelji Andrija Ilić i Dejan Prčić.

Kopirati
Drag cursor here to close