Pripreme za hadž

Iz BiH će na hadž putovati 1.386 hadžija

Kultura / Vjera | 14. 05. 2015. u 13:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prihvaćena informacija o pripremama i organizaciji hadža 2015.godine, a prema odobrenoj kvoti od Saudijske Arabije, iz BiH će na hadž putovati 1.386 hadžija.

Rukovoditelj Ureda za hadž Nezim ef. Halilović, je članovima Rijaseta kazao da pripreme ovogodišnje organizacije hadža teku predviđenom dinamikom.

Rijaset je usvojio i Upustvo za ramazan 1436./2015. godine kojim se ukazuje na ramazanske obaveze na nivou džemata, medžlisa, muftiluka i medresa.

Na osnovu ovog Uputstva bit će sačinjeni konkretni planovi aktivnosti na nivou Rijaseta koje će sačiniti uprave za vjerska pitanja, obrazovanje i znanost i vanjske poslove i dijasporu.

Reis Kavazović je naglasio da u mjesecu ramazanu trebaju biti svi posebno aktivni kako bi ovaj mubarek mjesec bio ispunjen potpunim ramazanskim sadržajima.

Usvojen je i plan upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u BiH u 2015/2016. akademskoj godini, prema kojem bi Fakultet islamskih nauka u Sarajevu upisao 110 studenata na prvi ciklus studija i isto toliko na drugi ciklus.

Također, Islamski pedagoški fakultet u Zenici planira upisati 180 studenata na prvi ciklus i na drugi 90 studenata.

Na Islamski pedagoški fakultet u Bihaću planiran upis ukupno 85, a na Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru 140 studenata.

Na sjednici je razmatran i Ugovor o položaju i djelovanju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u sastavu Univerziteta u Sarajevu, te su usvojene izmjene člana 2. i 15. ovog Ugovora, a tiču se osnivačkih i upravljačkih prava i načina sufinanciranja, javila je MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close