Patrijah Irinej

'Isprika vladike Grigorija u Dubrovniku je poželjna, ali...'

Kultura / Flash | 21. 01. 2012. u 11:22 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je isprika episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija u Dubrovniku dobra i poželjna, ali da bi bilo bolje da je ona stigla "i s druge strane".

"Svaka isprika se pozdravlja, ali oproštenje mora biti obostrano. To je nešto što nam svima treba i kada bi tako svi postupali bilo bi nam mnogo ljepše u životu", rekao je patrijarh Irinej za beogradski "Pres".

List napominje da se episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ispričao Hrvatima u Dubrovniku, ne spominjući konkretno rat i sukobe.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je sretan što je došlo do susreta vladike Grigorija i biskupa Uzinića u Dubrovniku, napominjući da se svake godine od 18. do 25. siječnja služi molitva u većini kršćanskih crkava za jedinstvo kršćanstva.

"Sada se svuda moli, a utoliko je ljepše ako predstavnici bilo koje crkve javno mole za oproštenje. Svatko treba priznati svoju vlastitu prošlost, ali i ono što u toj prošlosti nije bilo dobro. Bez praštanja nema pomirenja, suživota, niti jedinstva i zato stav vladike Grigorija treba pozdraviti", rekao je Hočevar za "Pres".

Vladika Grigorije je, na poziv dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, u dubrovačkoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u utorak, 18. siječnja, prisustvovao molitvi za jedinstvo kršćana.

Vladika je, između ostalog, u propovijedi rekao :"Trebamo govoriti uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. I jednako tako snažno i iskreno - oprostite, braćo i sestre, jer Otac naš oprostit će nama dugove naše, samo ako i mi opraštamo dužnicima svojim".

"Večeras, na ovom svetom mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao kršćanin i episkop izgovoriti ovu kršćansku riječ - oprostite", poručio je vladika Grigorije.

Kopirati
Drag cursor here to close