Neodgovorno

Islamska organizacija u Francuskoj: Charlie Hebdo postavlja zamku

Vijesti / Svijet | 14. 01. 2015. u 07:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnik Unije islamskih organizacija u Francuskoj oglasio se povodom odluke satiričnog magazina Charlie Hebdo da ponovo objavi karikaturu poslanika Muhammeda na naslovnici.

Inače, prvi broj Charli Hebdoa nakon napada na njegovu redakciju prije sedam dana nije se mogao naći već u 7.00 sati na brojnim kioscima u Francuskoj, rekli su novinari agencije AFP.

Mnogi su kupovali Canard enchaine, veliki satirični tjedni časopis u Francuskoj, koji je u srijedu, u znak solidarnosti s Charlie Hebdoom tiskao naslov : "Hajde momci, ne budite obeshrabreni".

Tohami Perez je za Anadoliju kazao kako je takva odluka provokacija i zatražio od muslimana u Europi da ostanu smireni i oprezni.

"Ponovno objavljivanje karikatura Poslanika Muhammeda je provokativno i neodgovorno", rekao je Perez.

"Osuđujemo njihovu odluku da tako urade i molimo sve muslimane da ignoriraju crteže ili da ih osude na civilizirane načine, jer Charlie Hebdo postavlja zamku, želeći nas gurnuti u krug nasilja", dodao je dužnosnik. 

Rekao je kako Unija planira započeti kampanju podizanja svijesti o Poslaniku, želeći ga predstaviti svijetu.

"Planiramo objaviti milijune letaka o islamu i Poslaniku, u suradnji s islamskim organizacijama u različitim europskim zemljama od Švedske do Španjolske, od Austrije do Turske", kazao je Perez.

Trenutno u Francuskoj živi između pet i šest milijuna muslimana, koji obavljaju vjerske dužnosti u 2.500 džamija širom zemlje, navodi šef Unije Omar al-Asfar.

Unija okuplja 250 islamskih udruga u Francuskoj i jedna je od najuglednijih organizacija koje predstavljaju islamsku zajednicu. 

Dalil Abubakr, šef Velike Džamije u Parizu je putem priopćenja za javnost izrazio zabrinutost zbog rastućeg trenda napada na džamije u Francuskoj i zatražio od policije da ih zaštiti.

Abdullah bin Mansour, šef Islamskih organizacija Europe za Anadoliju je izjavio da objavljivanje crteža koji prikazuju poslanika Muhammeda "boli muslimane", ali je dodao da nije očekivao "budalaste" reakcije na to.

 

Kopirati
Drag cursor here to close