likovna suradnja

InterAcademia: Likovna regionalna scena izlaže u Mostaru

Kultura / Flash | 13. 10. 2015. u 11:18 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano otvaranje Međunarodne likovne izložbe ALU/FLU iz jugoistočne Europe "InterAcademia 2015." bit će upriličeno u četvrtak, 15. listopada u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, tim povodom je u utorak 13. listopada održana tiskovna konferencija za novinare.

"Projekt InterAcademia 2015. nastavak je projekta Izložba tri hercegovačke likovne institucije, ali širega opsega i s nakanom da postane tradicionalna likovna manifestacija prepoznatljiva u široj regiji. Koncipiran je na temelju problema i društvenih potreba identificiranih u oblasti kulture, odnosno nužnosti suradnje kulturnih radnika iz različitih sredina, institucija, naroda i država na razvoju učinkovitih kulturnih politika", rekao je predsjednik Udruge građana (UG) "Krug" Ivan Vukoja.

Da ovakvu izložbu u suštini nemamo priliku često vidjeti u Mostaru, pa i u regiji, te da je ova suradnja jedna dobra platforma da se ovaj projekt razvija i na neki način stvori međunarodna suradnja istaknula je Danijela Ucović, iz Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine, zaslužna za likovni postav ove izložbe.

''Izložba je revijalnog karaktera i umjetnici su u suštini sami birali svoja dijela kojih će sveukupno biti prikazano oko šezdesetak i koja uglavnom pripadaju modernoj umjetnosti i suvremenim tendencijama. Mediji izražavanja su raznoliki, tu su skulpture, grafike, slike, fotografije, novi mediji a sam postav izložbe bit će koncipiran na način da će svaka akademija odnosno profesor i dekan biti u jednom sektoru kako bi se ograničila ta umjetnička ekspresija akademije iz koje dolaze'', istaknula je Ucović i dodala kako se Galerija kraljice Katarina Kosače pokazala optimalnom za takvo što.

Ucović je naglasila kako umjetnici koji će izlagati na ovoj izložbi nemaju neku zajedničku karatkeristiku, te da se radi umjetnicima koji su vrlo autonomni i imaju osebujan likovni rukopis.

''Smatram da ono što je prednost ove izložbe jeste ta njihova različitost, kako kreativna tako i izvedbena i mislim da je to jedna dobra platforma da se ovaj projekt razvija i na neki način stvori međunarodna suradnja i regionalna likovna scena'', zaključila je Ucović.

Na konferenciji su o projektu InterAcademia 2015: Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturne suradnje u likovnoj umjetnosti govorili i Marko Musović, dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje te Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

U okviru projekta bit će organizirana i konferencija s dvije panel diskusije na temu „Institucionalni, zakonski i politički okvir za interkulturnu suradnju u Jugoistočnoj Europi i uloga sveučilišta“ i „Postoji li zajednički kulturni okvir u Jugoistočnoj Europi?“.

Izlagači na izložbi su dekani i profesori sljedećih institucija: Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilište u Mostaru; Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu; Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu; Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Sveučilište u Zagrebu; Fakultet likovnih umetnosti Beograd, Univerzitet umetnosti u Beogradu; Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Univerzitet Crne Gore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close