Otežan rad institucija

Institucije kulture su jamac društva, a BiH institucije su ravne 'šupama'

Kultura / Flash | 27. 08. 2014. u 12:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Županije Sarajevo u nastavku današnje sjednice razmatraju izvještaj o radu i financijskom poslovanju 14 kulturnih javnih ustanova za 2013. godinu.

Za ustanove kulture iz Proračuna ŽS-a izdvaja se oko 17 milijuna KM.

Radi se o ustanovama koje su od značaja, kako je rečeno, ne samo za Županija Sarajevo, nego i od značaja za državu BiH.

To su institucije Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar '55, Sarajevski ratni teatar -SARTR, MES - Međunarodni teatarski i filmski festival, Muzej Sarajeva, Županijski zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa, Sarajevo.

Također i Historijski arhiv Sarajevo, Collegium artisticum, Biblioteka Sarajeva ,Bosanski kulturni centar, Sarajevo ART, Muzej Alija Izetbegović.

Zastupnik SKS-a (SDP) Branislav Crnnogorac je u raspravi pored ostalog istaknuo da ćemo bez institucija kulture izgubiti naš identitet, "a ovdje smo da podržimo njihove izvještaje, jer su one jamac našeg identiteta".

Zastupnica SŽS-a (SDP) Edina Papo smatra da se novac predviđen za institucije kulture ne raspoređuje efikasno, te je time otežan njihov rad.

''Kultura je vrsta obrane od nasilja, rasizma, ekstremizma, a mi smo to pokazali u ratu. Ljudi su u ratu hrlili na kulturna događanja. Naše kulturne ustanove i njihova tehnička sposobnost je ravna 'šupama', ali uspijevaju samo zahvaljujući pojedincu'', kazala je Papo.

Rasprava je u tijeku, a nakon toga će zastupnici glasati o Izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close