30 godina od smrti

Indira Gandi žena koja je promijenila Indiju

Kultura / Flash | 31. 10. 2014. u 08:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršavaju tri desetljeća od tragične smrti Indire Gandi, dugogodišnje predsjednice vlade Indije i jedne od vodećih osobnosti Pokreta nesvrstanih.

Indira Gandi je ubijena u atentatu 31. listopada 1984.

U početku opisivana kao "nijema lutka", a kasnije proglašena za najvećeg indijskog premijera i "ženu milenija", Indira se na kormilu indijske vlade nalazila, s prekidima, više od 11 godina, sve do tragične smrti u atentatu, a pod njenim vodstvom je Indija nesumnjivo bila neprikosnoveni regionalni lider.

Indira Gandi, rođena 1917. godine, bila je jedino dijete Džavaharlala Nehrua, prvog premijera nezavisne Indije.

Školovala se u Oksfordu i na Univerzitetu Visva-Barati u Zapadnom Bengalu.

Nacionalnom pokretu za oslobođenje Indije priključila se još 1938., a udala se četiri godine kasnije za pravnika, također političara i poslanika Ferozea Gandija, inače zoroastrijanca, izdanka drevne zajednice porijeklom iz Irana (Persije) koja je u Indiju izbjegla kada je islam u Persiji prevladao.

Zbog političke aktivnosti, mladi bračni par Indira i Feroze Gandi osuđeni su na 13 mjeseci zatvora od britanskih kolonijalnih vlasti tijekom Drugog svjetskog rata.

Kada je Indirin otac Džavaharlal Nehru 1947. godine izabran za prvog premijera, ona je postala prva domaćica, lični savjetnik i njegov pratilac prilikom službenih putovanja.

Poslije očeve smrti 1964., postala je ministar informiranja i portparol premijera, a od 1966. obavljala je nepotpuni mandat premijera u kojem je izvjesno vrijeme bila i šefica diplomacije.

''Prošla je nekoliko faza, od ljevičarskog populizma s kraja šezdesetih godina, koji je kulminirao s politikom 'garbi hatoa' (iskorjenjivanja siromaštva), do faze kada je proglasila vanredno stanje'', ocijenio je prije nekoliko godina politički analitičar Praful Bidvai.

Kao uvjereni socijalist, Indira je ukinula tradicionalne privilegije, prije svega one koje su uživale maharadže, a koje je ona smatrala anahronom pojavom.

Poslije reizbora 1971. godine, međutim, zaprepastila je svijet proglasivši izvanredno stanje. Tada je, po njenim riječima, stavljena "točka na demokraciju", protivnici su zatvarani, a tisak ušutkan.

Godine 1977., pogrešno je procijenila svoju popularnost, raspisala izbore i izgubila. Tri godine kasnije, ona je ponovo izabrana, ali je ovog puta bila manje autoritarna.

Kada je pokrenula "zelenu revoluciju" (1967.-1978.) Indira je uspjela da siromašnu Indiju preobrati u zemlju koja može sama pokriti potrebe u hrani. Ekonomisti priznaju da je spasila poljoprivredu, ali ukazuju i da je nacionalizirala banke, povećala kontrolu nad uvozom, podigla carinske barijere te da je, po tom tumačenju, zatvorenom ekonomskom politikom kočila razvoj.

Pod vodstvom Indire Gandi, Indija je nesumnjivo bila neprikosnoveni regionalni lider. Između ostalog, u tom razdoblju Indija je realizirala atomski program, a prva nuklearna proba izvedena je 1974. godine.

Indira Gandi naglašavala je tada da će Indija razvijati nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Godine 2001. u Indiji je, na osnovu novinske ankete, proglašena za najvećeg indijskog premijera.

BBC je prosinca 1999. u međunarodnoj anketi proglasio Indiru Gandi za ''ženu milenija''.

Bila je, također, jedna od vodećih osoba Pokreta nesvrstanih u čemu je naslijedila specifičnu poziciju koju je imao njen otac.

Dvojica Sika, pripadnici garde predsjednice vlade, ubili su Indiru Gandi 31. listopada 1984. godine.

Bila je to odmazda za upad u Zlatni hram u Amricaru, svetom gradu naroda Sika u Pendžabu, gdje se bio utvrdio vođa tamošnjih secesionista.

Njena naredba da vojska uđe u Zlatni hram (Harmandir Sahib) i savlada pobunjenike bila je sprovedena brutalno i izazvala je ogromno nezadovoljstvo zajednice Sika.

Indirin sin i nasljednik na funkciji Radživ Gandi doživio je istu sudbinu.

Radživ je bio na vlasti pet godina, do poraza na izborima 1989.

Ubijen je 1991. u samoubilačkom atentatu jednog tamilskog fanatika.

Njegova supruga Sonja Gandi (67), koju mnogi smatraju najutjecajnijom političkom figurom u Indiji, iako je izabrana za premijera odbila je tu funkciju, zadržavši poslanički mandat i lidersku poziciju u vladajućoj Kongresnoj partiji.

Porodičnu tradiciju nastavlja sada Radživov i Sonjin sin Raul, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close