kulturni most

Indijski 'kralj struna' na Festivalu u Mostaru

Kultura / Flash | 12. 03. 2015. u 21:09 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbena legenda Pandit Bhajan Sopori, jedan od najpoznatijih narodnih glazbenika Indije kojeg nazivaju i “svecem santoora” i “kraljem struna”, zajedno sa svojom grupom, predstavio se publici u Mostaru u sklopu Festivala Indije koji je upriličen 12. ožujka, u Narodnom pozorištu.

''Cilj večerašnjeg preformansa jeste predstaviti publici u Mostaru jedan stari, prelijepi klasični oblik indijske glazbe koji se zasniva na drevnom indijskom instrumentu koji se naziva santoor, a njegova ljepota leži u činjenici da je on iz narodnog glazbala postao klasični glazbeni instrument'', rekao je veleposlanik Indije u BiH Malay Mishra koji je kroz program Sarajevske zime, uz suradnju grada Mostara, realizirao ovaj Festival.

‘’Ovim Festivalom želimo podignuti razumijevanje i dobru volju između Indije i BiH. Naročito se želimo povezati s Mostarom, koji nam je veliki prijatelj i želimo ojačati kulturnu suradnju između ovog grada i Indije jer mislimo da je kultura ta koja promiče i spaja ljude'', dodao je indijski veleposlanik i najavio dokumentarni film ''Indija, profil'' koji je poslužio kao izvstan uvod i desetominutno upoznavanje sa bogatstvom i kulturnom raznolikosti ove zemlje.

Nakon kratkog filma, publika je uživala u nastupu velikog indijskog glazbenika, legendarnoga majstora santoora koji je već kroz prve ritmove dobrom energijom, neobičnim i mističnim zvukom, zajedno sa svojom grupom, uspio dočarati šarenilo i različite dimenzije indijske klasične glazbe.

Šteta je stoga, što Mostar nije pokazao veće zanimanje za jedan ovakav izniman glazbeni dar Indije, no malobrojna publika koja je imala priliku uživati u neobičnom instrumenu i glazbi Pandita Bhajana Soporia, koju je ovaj svestrani umjetnik čak 'natjerao' da zapjeva s njim zasigurno će ovaj performans zadržati u pozitivnom sjećanju.

Kao dio europske turneje, Pandit Bhajan Sopori već u petak, 13. ožujka, nastupa u Sarajevu, u sklopu festivala Sarajevska zima.

Živuća legenda i glazbeni genij Pandit Bhajan Sopori aktivan je u brojnim područjima djelovanja: on je izuzetni skladatelj i glazbenik, kao i muzikolog, profesor, pisac, pjesnik...Smatra se kulturnim mostom između države Jammu i Kašmir i ostalih dijelova Indije i nazivaju ga “svecem santoora” i “kraljem struna”. Panditji, legendarni maestro santoora i kompozitor, bio je pionir u uvođenju santoora kao kompletnog solo instrumenta. Ovaj samozatajni i nepretenciozni majstor dospio je veoma daleko od vremena kad je stvorio povijest time što je bio prvi čovjek koji je svirao indijsku klasičnu glazbu na santooru na koncertima ranih pedesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom šest desetljeća posvećenog rada istraživao je različite dimenzije santoora kao instrumenta, stvorivši brojne revolucionarne inovacije, a zaslužan je i za uvođenje tradicije ‘Sopori Baaj’, sistematičnog stila sviranja klasičnog santoora.
Kopirati
Drag cursor here to close