Jesenja umjetnost

Ideja za Mostar koji ne zna što bi s lišćem

Kultura / Flash | 20. 11. 2014. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virovitica čini se zna, za razliku od primjerice Mopstara, što s opalim lišćem. Naime, land art umjetnik, akademski kipar iz Osijeka Nikola Faller, uz pomoć trojice studenata s osječke Umjetničke akademije ukrasio je park velikom skulpturom spirale od suhog lišća.

Grabljanje je održano u okviru projekta “Četiri godišnja doba” u organizaciji Gradskog muzeja Virovitica. Nikola je mladi akademski umjetnik iz Osijeka u Hrvatskoj poznat ponajviše po land art skulpturama od slame i drugih prirodnih materijala te intervencijama u prirodi i javnim gradskim prostorima.

U okviru koncepta “Četiri godišnja doba” umjetnik se po drugi put predstavio land art akcijom “Jesen – grabljanje lišća” (prostorni crteži lišćem u Gradskom parku). Prva ovakva akcija održana je u Virovitici, u studenom prošle godine.

Sam projekt “Četiri godišnja doba” koncipiran je kroz oblikovanju slame ljeti, “crtanje” grabljama po opalom lišću u jesen, oblikovanju ledenih i snježnih blokova zimi, te prostornim crtežima i reljefima na travi u proljeće. Cjelokupni ciklus Nikola je s još nekolicinom članova Udruge “Slama” realizirao u Osijeku, a lišćem je crtao po još nekim gradovima Hrvatske.

Umjetnik ističe kakao je ova urbana land art akcija usmjerena ka stvaranju u skladu s prirodom i ciklusom godišnjih doba, te kako njome želi probuditi kreativnu i ekološku svijest građana i oplemeniti gradski parkovni prostor.

Kopirati
Drag cursor here to close