Pero Zubac

I kiša nad Mostarom obilježila je jedan zaboravljeni rođendan

Kultura / Flash | 13. 10. 2015. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda, dok se Mostar borio s prvim pravim jesenjskim kišama, u Beogradu je obilježeno pola stoljeća od nastanka poeme 'Mostarske kiše' Pere Zupca.

Tanjug navodi kako se i nebo nad Beogradom pridružilo kišom obilježavanju neobičnom rođendanu poeme uz koju mnogi uzdišu za Mostarom i koje se Mostar ne stigne od svakidašnjih nevolja i jadokovki prisjetiti.

Oda mladalačkoj ljubavi

U kafeu knjižare 'Delfi' u Beogradu predstavljeno je izdanje izdavačke kuće Admiral books, a Tanjug poemu naziva odom ''mladalačkoj ljubavi pod mostarskim plavim kišama, koja je dvadesetogodišnjeg studenta preko noći lansirala u internacionlanu zvijezdu''.

Zubac je prisutinima otkrio da nije bilo te famozne Svetlane o kojoj je pjevao već da je to spoj četiri njegove mladalačke ljubavi od kojih je posljednja bila njegova suruga Dragana Vlajić koja je nedavno preminula.

Opisao je kako je poema nastala u jednom dahu tijekom večeri dok je čekao kolegu u redakciji studentskog lista gdje je bilo slobodnih pisaćih mašina, pa je, da skrati čekanje, iskucao "Kiše".

''Možda bi poema bila i duža da sam još morao čekati'', našalio se Zubac.

Povratak Mostaru

Budući su "Kiše" recitirali mnogi slavni glumci, Zubac je izdvojio interpretaciju Miloša Žutića kao neprevaziđenu, a sam je izrecitirao nekoliko najnovijih pjesama nazvanih "Moj povratak Mostaru", iako u zavičaju nije bio 15 godina.

U predstavljeno jubilarno izdanje originalnoj srpskoj verziji priključeni su prijevodi na engleski, ruski, francuski, talijanski, poljski, češki, rumunjski, mađarski, rusinski, makedonski, slovački i švedski, a prijevodi na njemački, španjolski i grčki bit će ukljkučeni u sljedeće izdanje.

Obilježavanju ovog poetskog jubileja pridonio je i glumac Sergej Trufunović, koji je pojasnio zašto je prihvatio zadatak da pročita poemu, kada nikada do sada nije javno čitao Zubčeve ljubavne stihove.

Sergej Trifunović i srušeni rekordi

''Rođen sam Mostarac, ali otac mi je došao iz Srbije da bi glumio u mostarskom pozorištu. Tako je sreo moju majku autentičnu Mostarku i zauvijek ostao u tom gradu'', počeo je Triufunović svoju priču, u kojoj su "Mostarske kiše" imale značajnu ulogu.

Naime, kao dječak je našao snimku na kojoj njegov otac govori "Kiše" i Sergej je uvjeren da ne bi bilo ni njega ni njegovog brata bez Zubčevih nezaboravnih stihova.

Izdavač Zoran Rapajić je podsjetio da su se "Kiše" pojavile točno 6. listopada 1965. u zagrebačkom "Telegramu", zatim su tiskane kao poster u zagrebačkoj reviji "Polet" i omladinskom listu "Pop eksprfes", a potom u vidu plakata u sarajevskom časaopisu "Spektar", naposljetku kao ulaznica za jednu autorovu književnu večer u Skadarliji.

Rapajićeva procjena je da poema ima na srpskom tiraž koji premašuje 50.000 primjeraka, ali, koliko je poznato, najveći je imala u SSSR, gdje je u elitnom časopisu "Rabotnica" tiskan u 19.750.000 primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close