Alkarski momak u Mostaru

Hvala Hercegovini što voli Sinjsku alku

Kultura / Flash | 06. 10. 2015. u 17:07 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pobjeda na 300. Sinjskoj alci je bio san svakog Sinjana i Cetinjana i meni se ostvario, bio je to najljepši dan u mom životu. Danas ovdje u Mostar mi je velika čast i zadovoljstvo, te bih zahvalio svima u Hercegovini što prate i vole Alku'', rekao je to za Bljesak.info Frano Ivković, stoti pobjednik Sinjske alke, na tribini koju je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko kulturno društvo ''Napredak' organizirala u čast ovom događaju.

Ivan Nasić, tajnik alkarskog društva, ukazao je kako alka nije jednogodišnja priredba, nego se ona zapravo iskazuje vrijednostima i porukama koje nose. Alka je jedan simbol i izraz nastojanja hrvatskog naroda za slobodom i pravdom.

''Mostaru nije potrebno objašnjavati što je to alka, no zbog ponosa koji mi osjećamo što pripadamo tom društvu i tom dijelu hrvatskog naroda, ovom igrom svake godine obnavljamo to pamćenje na čudesnu obranu našeg grada . Zapravo tim pamćenjem stvorena je jedna tradicija koja je zbilja postala svetinja cijelog hrvatskog naroda a to osjećamo i ovdje u Hercegovini'', rekao je Nasić i dodao kako je alka nastala, trajala, razvijala se i opstala baš zahvaljujući čistim temeljima, jednom čistom ponosu prema poštenju, časti, junaštvu i viteštvu.

Na tribini u čast slavodobitniku 300. Sinjske alke i stotom pobjedniku Frani Ivkoviću prisutne je, u ime organizatora, pozdravio i fra Andrija Nikić, prof. Ante Andričić, te predsjednik nadzornog odbora viteškog alkarskog društva Jerko Ivandić. Svečanost je uveličalo Hrvatsko kulturno društvo iz Ljubuškog te ženska klapa Drača.

Kopirati
Drag cursor here to close