Ivanjski krjesovi

Hutovo: Najveća proslava blagdana sv. Ivana na prostorima Hercegovine

Kultura / Flash | 24. 06. 2012. u 08:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo “Hutovo“ i mještani ovog živopisnog mjesta u neumskom zaleđu na poseban su način priredili tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju “Ivanjski krjesovi-Hutovo 2012.“ kojom se već desetljećima obilježava blagdan svetog Ivana, zaštitnika Hutova. Ovo je ujedno i najveća proslava blagdana sv. Ivana na prostorima Hercegovine.

Svi su putovi vodili u Hutovo gdje su se okupili brojni mještani, koji su se ranije iselili i oni koji su ostali u svom selu, te preko tisuću njihovih gostiju iz Hercegovine i folkloraša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovogodišnji “Ivanjski krjesovi“ počeli su okupljanjem HKUD-a na mjesnom sportskom igralištu, a onda su svi u mimohodu predvođeni konjanicima krenuli do župne crkve ispred koje je priređen bogat kulturno zabavni program.

Pred mnoštvom posjetitelja predstavili su se HKUD “Hutovo“, folklorni ansambl “Lisinski“ Vinkovci, klapa “Zvijezda mora” Neum, HKUD “Luke“ Višići, “Napredak“ Bijelo Polje, “Prenj“, “fra Mijo Čuić“ Tomislavgrad, “Stolac“, klapa “Neum“, HKUD “Dubrave“ Aladinići i kulturna udruga “Žutopas“ Smokovljani –Visočani.

Za vrijeme programa na platou ispred crkve u Hutovu bile su upaljene baklje a na brdu iznad prometnice Hutovo-Ravno i iznad stare pruge nekadašnjeg “ćire“ upaljena je vatra u obliku imena “Sv. Ivan“.

Nakon tog kulturno- zabavnog programa, u kojem su još nastupili i Marin Previšić, Ivana Raič i Martin Prkačin, do dugo u noć je nastavljeno veliko pučko veselje uz dobar zalogaj i hercegovačku kapljicu.

Kopirati
Drag cursor here to close