Novi projekt

HNK i Narodno pozorište Mostar rade na zajedničkom projektu 'Ajmo na fuka'

Kultura / Flash | 17. 11. 2014. u 12:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelji Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar najavili su početak zajedničkog rada na predstavi "Ajmo na fuka", koja govori o odnosu dva pripadnika HVO-a i Armije BiH koji se nastavlja i na "onom svijetu".

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja i vršitelj dužnosti direktora narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović na konferenciji za novinare za početak sljedeće godine najavili su premijeru spomenute predstave nastale u koprodukciji dviju kazališnih kuća. Autor teksta i dramaturg je Dragan Komadina, a tekst je nastao kao autorski projekt glumaca Roberta Pehara i Saše Oručevića.

"Kazalište mora propitivati neke društvene odnose i biti korektiv društvene svijesti. Upravo na tom tragu pokušavamo kroz vlastite specifičnosti problematizirati ono što je traumatično za prostor u kojem živimo. Na tom tragu, tematika ove predstave je sukob HVO i Armije BiH, odnosno dva vojnika koji su poginuli i koji na 'onom svijetu' nastavljaju tu svoju priču i nastoje rasplesti čvor u koji su se upleli", kazao je Vukoja.

Dodao je kako će kroz ovu priču gledatelji doživjeti katarzu, te propitati ono što su radili i ono što su radili neki drugi u njihovo ime. Vukoja i Mujkanović podsjetili su još jednom na sve probleme u kojima se nalaze ove dvije kuće, a radi se prije svega o financijskim problemima i neriješenom pravnom statusu, istaknuvši kako su odlučili "prestati kukati i zasukati rukave".

"Želimo pokazati da možemo napraviti nešto dobro bez obzira na to u kakvim uvjetima radimo, a ujedno poslati i poruku gradu, građanima i osnivačima da možemo i želimo raditi. Onda je na njima da nam osiguraju bolje uvjete kako bismo mogli raditi kvalitetnije i predstavljati se i izvan Mostara", kazao je Vukoja.

Čelni ljudi Narodnog pozorišta i HNK dodali su kako su dogovorili da će ubuduće imati zajednički nastup prema osnivačima (Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji) kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve, te da će razmjenjivati predstave pa će tako ubuduće ansambl Narodnog pozorišta Mostar svoje predstave izvoditi i na sceni HNK Mostar i obrnuto.

Trenutno obje kazališne kuće iz gradskog i županijskog proračuna dobivaju po 365 000 maraka godišnje, ukupno oko 700 000 maraka, što, kako kažu, nije dovoljno ni za podmirenje osnovnih troškova.

"Ne tražimo novac koji dobiva Narodno pozorište Sarajevo, a to je više od pet milijuna maraka godišnje, ali mogli bi nas izjednačiti barem s Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice, koje od županije godišnje dobiva 1,1 milijun maraka, a dobiva nešto i od grada, ili s Narodnim pozorištem Tuzla koje dobiva 900 000 maraka. Neka za naše obje kuće daju ukupno toliki iznos i bit ćemo zadovoljni", istaknuo je Mujkanović.

Dodao je kako je poseban problem što Narodno pozorište i HNK Mostar iz županijskog proračuna dobivaju novac s pozicije grant sredstava, što znači da se pri svakom rebalansu taj iznos umanjuje. "Jako važno bi bilo da se mostarske kazališne kuće uvrste u proračun kao redoviti korisnici. U trenutnoj situaciji mi jednostavno ne znamo koliko ćemo novca na kraju dobiti i u takvoj situaciji ne možemo raditi niti godišnje financijske planove", dodao je Mujkanović.

Vukoja je podsjetio da obje kazališne kuće opterećuju brojni dugovi koji su nastali prijašnjih godina. "Novac koji dobivamo od grada i županije nije dovoljan ni za plaće. Zbog toga je svim uposlenicima HNK Mostar umanjena plaća za 30 posto jer smo odlučili ne stvarati nove dugove. A kada moramo raditi produkciju nove predstave uvijek smo primorani na nekakvu improvizaciju. U ovakvoj situaciji ne radi ni jedno drugo kazalište u svijetu", kazao je Vukoja.

Na novinarsko pitanje o mogućoj promjeni poslovne politike mostarskih kazališnih kuća, direktor HNK Mostar je kazao kako je model malih privatnih kazališta održiv u većem gradu, poput Zagreba, ali da to nije primjenjivo u manjoj sredini. "Mislim da čak ni u Sarajevu nemamo privatnu kazališnu kuću. Tamo postoje Kamerni teatar, SARTR i neke druge kuće, ali sve su one na proračunu", kazao je Vukoja.

Kopirati
Drag cursor here to close