Bijenale

Hladni rat u Titovom bunkeru

Kultura / Flash | 24. 04. 2015. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Titov atomski bunker u Konjicu, nekada vojni objekt visoke tajnosti, danas je otvorio vrata kulturnom stvarateljstvu ugostivši treće izdanje Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground. U prostorijama veličanstvenog vojnog zdanja izgrađenog u unutrašnjosti zemlje radove su postavila 24 umjetnika iz Izraela, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Italije i BiH.

Umjetnici su ovaj put progovorili o razdoblju hladnog rata te njegovim posljedicama na današnjicu, ali i budućnost civilizacije. Promišljanja su različita i upozoravajuća, prikazana kroz različite aspekte umjetničkog stvarateljstva. Službenom otvaranju Biijenala prisustvovale su brojni gosti iz javnog, kulturnog i političkog života BiH te diplomatskog kora. Prigodnim govorima obratili su se direktor projekta Bijenala Edo Hozić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar kulture Republike Austrije Joseph Ostermayer, ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, te šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum.

Hozić je naglasio da izloženi radovi govore o razdoblju od 40 do 50 godina hladnog rata te svemu što je ovaj bunker "prespavao", donoseći snažne poruke iz kojih svi možemo učiti. Uvjerenje da je bunker jedinstveno mjesto u BiH, regiji, pa i svijetu naglasio je ministar Adil Osmanović, podvukavši da je Bijenale izvrstan primjer dobrog spoja vojnog objekta i kulture.

''Vojska se iz ovog vojnog objekta povukla, a sada je na kreatorima kulturne politike i turizma da na najbolji način objekt iskoriste za kulturnu i turističku ponudu'', kazao je, podvukavši da se Bijenale pokazalo veoma uspješnim u segmentu uspostavljanja regionalne suradnje, dajući veliki doprinos pozitivnom imidžu BiH na međunarodnoj sceni. Austrijski ministar kulture Joseph Ostermayer naglašava da su BiH i Austrija još od rata počele realizirati različite projekte suradnje u oblasti kulture i umjetnosti. Ocijenio je da transformacija vojnih objekata u muzeje i umjetničke objekte predstavlja dobar korak za bolji svijet.

''Ovi radovi govore o pozadini hladnog rata i zanimljivo je vidjeti kako su to razdoblje vidjeli umjetnici'', kazao je. Ministrica Zora Dujmović smatra da je Bijenale jako reprezentativna manifestacija koja BiH pokazuje u boljem svjetlu na svjetskoj sceni. Naglašava da su izložena umjetnička djela vrhunske vrijednosti. Siniša Šešum ističe da je Bijenale ove godine uvršteno u program obilježavanja 70. godišnjice UNESCO-a te da ova organizacija Bijenale podržava još od 2009. kao izvrsnu platformu za razmjenu umjetnika iz jugoistočne Europe.

''Neiscrpna je moć kulture da vojni objekt pretvori u mjesto umjetnosti, čime dokazuje da ona zaista gradi mostove i miri. Kulturne razmjene i mreže su konkretan način da se učvrsti kulturna razmjena te otvori prostor za dijalog i otvorenost'',kazao je Šešum. Kustosi trećeg ciklusa Bijenala smatraju da putem ovakvih projekata umjetnici pokazuju da je transformacija vojnih objekata u kulturne jako važna i simbolična, jer pozivaju ljude da se bave umjetnošću, a ne ratom.

Ministar kulture Austrije Joseph Ostermayer i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisali su tijekom otvaranja Bijenala Deklaraciju podrške tom umjetničkom projektu.Tim su se dokumentom obavezali na nastavak pružanja podrške Bijenalu kao platformi razmjene umjetničkog stvaralaštva na području zemalja regije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close