Neradni dani

HKZ Troplet negoduje zbog odluke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike

Kultura / Flash | 21. 11. 2014. u 16:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HKZ Troplet obratio se priopćenjem za javnost u kojem izražavaju negodovanje povodom odluke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine neradnim danom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) je 18. studenog izdalo je sljedeću obavijest: „FMRSP obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95), utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.“

U priopćenju HKZ Troplet navodi kako ponovo upozoravaju na nezakonito postupanje FMRSP glede obilježavanja praznika i proglašavanja neradnih dana, koje traje još od vlasti Alijanse (2001. – 2003.). Takvo djelovanje je u suprotnosti s Ustavom BiH i Ustavom FBiH, naveli su iz Tropleta.

''Naime, kada govorimo o praznicima, blagdanima i neradnim danima, treba naglasiti da su na području današnje Federacije BiH u trenutku stupanja na snagu Daytonskog sporazuma postojali različiti zakoni koji su tretirali tu materiju, koje je donijela RBiH (Zakon o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94); Zakon o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95)) i koje je donijela HR HB (Zakon o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne („Narodni list HR HB, broj: 45/95)). Također su postojali zakoni koje je donijela RS'', priopćeno je iz Tropleta.

Navode kako Ustav BiH (Aneks IV Daytonskog sporazuma) a i Ustav Federacije BiH, u dijelu koji govori o kontinuitetu pravnih propisa, definiraju da svi zakoni RBiH i HR HB (i RS) koji su važili u trenutku kada je Ustav BiH stupio na snagu, ostaju na snazi do donošenja novog zakona koji tretira istu materiju. Kako nije donesen novi zakon o praznicima, blagdanima i neradnim danima, to znači da su svi gore navedeni zakoni na snazi, te da treba postupati u skladu s istima i slaviti svaki od dana spomenutih u tim zakonima, svaki na području na kojima su slavljeni. Napominju da se tako postupalo od potpisivanja Daytonskog sporazuma pa dok vlast nije preuzela Alijansa za promjene, i to nikome nije predstavljalo problem.

''Svaki ministar je dužan štititi Ustav i postupati po važećim zakonima, pa tako i ministar FMRSP. On nema nikakvo pravo birati zakone koji mu se sviđaju i postupati po njima, a zanemarivati one koji mu nisu po volji. Sada imamo nedopustivu situaciju da se obilježavaju samo praznici po zakonima RBiH, a blagdani iz zakona HR HB su u potpunosti zanemareni, iako još uvijek jednako vrijede i jedni i drugi zakoni. Ovakvu selektivnu primjenu zakona vidimo kao još jedan način majorizacije Hrvata, u čemu su, na žalost, sudjelovali i sudjeluju i pojedini politički predstavnici Hrvata'', navode iz Tropleta.

Iz Tropleta navode kako načelno, nemaju ništa protiv slavljenja 25. studenog ili bilo kojeg drugog dana oko kojeg se dogovore politički zastupnici, ali kao legalisti traže da to bude u skladu s Ustavom i važećim zakonima.

''Stoga zahtijevamo od svih institucija u BiH a napose ministarstava koji provode zakone, te od političkih stranaka i političara, a posebno od političkih predstavnika Hrvata, da osiguraju da se i u ovoj oblasti poštuje Ustav i važeći zakoni i time sve više jača pravna država. Također pozivamo da se što prije donese novi zakon koji će regulirati ovu oblast i staviti stare zakone izvan snage'', priopćeno je iz HKZ Troplet.

Kopirati
Drag cursor here to close