uoči Bleiburga

'Grudski žrvoslov ' predstavljen u Palači Matice hrvatske u Zagrebu

Kultura / Flash | 17. 05. 2015. u 06:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči dana sjećanja i molitve, uoči 70. godišnjice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, u velikoj dvorani Palače Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga Grudski žrvoslov koja je izašla u studenome 2014. godine u nakladi općine Grude.

Na početku predstavljanja, u ime Matice hrvatske i Matice hrvatske-Ogranak Grude, sve prisutne pozdravio je domaćin potpredsjednik Matice hrvatske prof. dr. sc. Stipe Botica.

Riječi pozdrava uputio je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. U ime nakladnika ove vrijedne knjige sve prisutne je također pozdravio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj koji je naglasio kako svim žrtvama spomenutima u knjizi, dakle 1301 žrtvi s područja općine Grude ova je knjiga spomenik i cvijeće i upaljena svijeća jer se za grobove njih mnogih iz ove knjige ne zna!

Biskup Mile Bogović je izrazio veliko zadovoljstvo ovom knjigom pohvalivši njezine autore Vladu Boguta i Ljubu Leku za velik trud i dugogodišnji rad. Predsjednik komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij biskup Bogović kazao je na koncu svog izlaganja da je Grudski žrtvoslov vrijedan doprinos popisu hrvatskih žrtava. Iscrpno o knjizi i općenito o žrtvi govorio je dugogodišnji predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. dr. Zvonimir Šeparović.

Prof. dr. sc. Josip Jurčević kazao je kako je Grudski žrtvoslov do sada jedna od najboljih knjiga takve vrste u Hrvata. I on je pohvalio rad autora i nakladnika, te zaželio da se nastavi, na temelju sadržaja ove knjige, dalje i opširnije istraživati.

Jedan od autora Vlado Bogut na koncu je zahvalio svima na dolasku, ispričao je tijek nastanka ove knjige, te u ime drugog autora Ljube Leke sve pozdravio. Autor Bogut zahvalio je i načelniku općine, predsjedniku Općinskog vijeća te Matici hrvatskoj Ogranak Grude i Središnjici u Zagrebu na organizaciji ovog događaja. Program je vodila Vesna Bihar, a svoje glazbeno umijeće krasnim sviranjem uljepšao je mladi virtuoz iz Gorice, student treće godine Muzičke akademije u Zagrebu, Ivan Galić.

Palača Matice hrvatske za druženje i razgovor ostala je ove večeri otvorena do kasno u noć!

 

Kopirati
Drag cursor here to close