Završen 15. MfF

Grand Prix 15. Mediteran Film Festivala filmu 'O umijeću ratovanja'

Kultura / Film TV | 31. 08. 2014. u 06:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunom kinu Borak u subotu navečer dodjelom MFF projektora završen 15. Mediteran Film Festival.

Grand prix 15. MFF-a otišao je u ruke redateljskog para Silvije Luzi i Luce Bellina za film u dugometražnoj kategoriji 'O umijeću ratovanja'. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je film španjolske redateljice Rosera Corelle 'Zatočenici Kanuna', dok je posebnu nagradu publike osvojio film izraelskog redatelja Bernarda Dicheka ''Kalusz koji sam poznavao''.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica za Grand Prix 15 MFF-a izabrali su talijanski film ‘O umijeću ratovanja’  uz obrazloženje kako ''u ovom 70 minutnom dokumentarnom filmu globalno aktualan sadržaj koji predstavlja stvarnost za mnoge europske radnike i njihove obitelji, opisan je na način koji nudi identifikaciju i mogućnost angažmana. Kroz vrlo originalan vizualni pristup autori potiču našu socijalnu osvještenost i daju nam vjeru da je pobjeda Davida nad Golijatom još uvijek moguća''.

Specijalno priznanje 15. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je izraelskom filmu '’Prije revolucije', redatelja Dana Shadura zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ''autor nudi osobno ali ne i privatno istraživanje povijesti jedne obitelji kroz koje nam se otkrivaju nepoznate činjenice o izraelsko - iranskim odnosima prije revolucije. Duboko dirljiva priča postavlja univerzalna pitanja morala i etike s kojima smo konfrontirani u vremenima političkih promjena''.

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin jednoglasno je donio odluku i najboljim proglasio dokumentarac španjolse redateljice Rosera Corelle, ‘’Zatočenici Kanuna’’, uz obrazloženje da ‘’zbog specifične priče vezane za albanski narod te izuzetnog likovnog dočaravanja samog ambijenta film snažno prikazuje običaj o kojem se nerado govori a još uvijek postoji.''

Specijalno  priznanje u kratkometražnoj konkurenciji odlazi u ruke hrvatskom filmu ''Tamo gdje živi Nada'', Darija Bukovskog za koji su članovi žirija rekli kako su '' vidjeli svakodnevnu priči iz života starih ljudi o kojoj  se nerado govori''.  Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu i redatelju zbog hrabrosti da intimističku priču podjeli sa svima nama.

U kratkometražnoj konkurenciji, žiri u ovom sastavu odlučio se dodijeliti još jedno Specijalno priznanje egipatskom filmu 'Om Amira' redatelja Najia Ismaila, zbog kako su istaknuli '' snage filma koja je u ovoj obiteljskoj drami odlično filmski ispričana te na dubok način progovara o svakodnevnoj borbi za život''.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija kratkog fima 'Žuta crta' nastalog na MFF radionicama kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog glazbenog dokumentarca 'Potraga za Sugarmanom'.

Portal Bljesak.info s ponosom je bio ovogodišnji medijski pokrovitelj festivala. 

Kopirati
Drag cursor here to close