Mostar cijeni umjetnost

Grad Mostar za 6.000 KM kupio sliku Adina Hebiba

Kultura / Umjetnost | 10. 04. 2017. u 10:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je od umjetnika Adina Hebiba, za 6.000 KM otkupio sliku s prikazom Mostara i njegove multikulturalnosti.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača slike s prikazom Mostara navedeno je kako je kriterij dodjele ugovora umjetnička vrijednost.

''Procjenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a je 6.000KM. U postupku donošenja ove odluke posebno je cijenjena činjenica da je akademski slikar Adin Hebib, rođeni Mostarac i širom svijeta cijenjeni nagrađivani autor čija su djela izlagana u prestižnim galerijama. U svom posljednjem ciklusu ''Tvoj i moj grad'', osim prikaza arhitekture gradova u svojim slikama donosi i prikaz ljudi i emocije tog prostora. Mostar svoj rodni grad, doživljava kao sinergiju različitosti što je prikazano na slici ''Konfesije''(kombinirana tehnika, ulje, gvaš), dimenzija 89x69 cm. Ponudu u visini od 6.000 KM dostavio je Adin Hebib, te je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i internim aktima odlučeno kao u dispozitivu'', napisano je u Odluci grada Mostara.

Inače, izvor financiranja su sredstva planirana u proračunu Grada Mostara za 2017. godinu sa stavke 'ostale nespomenute usluge'.

Adin Hebib je bosanskohercegovački akademski slikar, rođen u Mostaru. Počeo je slikati već u ranoj mladosti, a tijekom više od tri desetljeća uspio je izgraditi prestižnu karijeru i svrstati se u red vrsnih svjetskih umjetnika. Slikarstvo nikada nije prestalo biti njegov svijet, čak ni u najtežim vremenima.

Adinovih 28 kapitalnih djela raspršeno je po cijelom svijetu, od Europe, preko Amerike i Azije, otkupljenih u Vatikanu, Zagrebu, Istanbulu ili Oslu. Njegova djela krase zidove državnika poput Billa Clintona, Jacquesa Chiraca, Hansa D. Genchera i Suleymana Demirela. Inače, Adin je jedini bosanski umjetnik koji je izlagao u "Mimari", jedini čovjek s Balkana u Bundes Prezidiumu.

Ipak, mostarski most i žene su motivi kojima se ovaj umjetnik stalo vraća.

''Za ciklus "Moj grad: Stari most" sam dobio nagradu austrijske vlade za kulturu. Nije to samo moj Stari most, to je priča o mostovima, prijateljstvu, ljubavi, svemu. U cijelom svijetu, kroz povijest gledano, oni su pravljeni radi susreta naroda, povezivanja, tako i moj most. On mi puno znači. A ženski akt je moj najstariji motiv. Tamo neke 1988. godine sam dobio kao mladi umjetnik prvu europsku nagradu za studiju akta.

Moj pariški učitelj Boris Cikalovski me pitao što volim - vidio je kod mene LP ploču Pink Floyda s kravama na omotnici. Kažem ja, "ne volim krave, volim žene".

"Pa onda slikaj žene."

I onda sam ja to vrlo ozbiljno shvatio i krenuo. Stigla je i ta nagrada, počeo sam poslije raditi performanse, slikam goli model u živo, u prostoru. Iz osnovne potrebe da pokažem ljudima snagu žene i prenesem dio atmosfere iz mog ateljea u galeriju. Ja da volim mrtvu prirodu, slikao bih nju. Dobar sam realist, moje slike nastaju iz neke realne priče, al' u duši sam ekspresionist, to je to'', rekao je u ranijem intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ovaj umjetnik.

Kopirati
Drag cursor here to close