Komedija

Gospođa ministarka otvorila Mostarsku lisku

Kultura / Kazalište | 22. 04. 2017. u 20:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sinoć je u Narodnom pozorištu u Mostaru svečano otvorio 14. međunarodni festival komedije "Mostaska liska", koji se realizira pod motom "Smijehom do slobode".

Tom prigodom Mušiću je uručena Plaketa zahvalnosti zbog dugogodišnje nesebične podrške radu Narodnog pozorišta Mostar. Izrazivši zahvalnost Narodnom pozorištu Mostar na uručenom priznanju, Mušić je kazao kako mu je izuzetna čast biti dio tradicionalne manifestacije.

Galerija fotografija s otvaranja

''Obilježavanje ovog festivala je itekako posebno i značajno i zbilja bi bilo suvišno govoriti koliko nama i građanima Mostara to znači. Ovaj respektabilni festival predstavlja svojevrsni zaštitni znak Narodnog pozorišta Mostar, samog grada Mostara i naše Hercegovine, koji svake godine u naš grad dovodi brojne poklonike umjetnosti i svima nama pruža optimizam, nadu, pozitivnu energiju i vedar duh'', kazao je u svom obraćanju Mušić.

Čestitao je organizatoru festivala, koji, kako je kazao, svojim repertoarom iznova potvrđuje opravdanost svog postojanja što također dokazuje i rekordnih 45 prijava pristiglih iz svih zemalja regije.

''Duboko vjerujem da se napredak Bosne i Hercegovine može postići samo uz podršku kulture, umjetnosti i znanosti, te posvećenosti očuvanju kulturnog blaga što je zapravo osnovna nacionalna investicija. Apsolutno podržavam ovakve kulturne manifestacije koje nastoje afirmirati prave kulturološke vrijednosti grada Mostar'', istaknuo je Mušić.

Poželio je svim natjecateljima, umjetnicima i članovima žirija uspješne nastupe i profesionalan rad.

Potom je odigrana komedija "Gospođa ministarska", u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica čime je započeo natjecateljski program 14. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji se realizira pod motom "Smijehom do slobode".

Spomenuta komedija autora Branislava Nušića govori o utjecaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti, ali i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo osobne interese. Režiju potpisuje Slađana Kilibarda.

U ovoj predstavi lik Živke – gospođe ministarke, inteligentne, snalažljive i primitivne žene, stoji u sjeni svoga muža ministra, no zapravo je ona ta koja upravlja svime u obitelji i oko nje. Naslovna uloga u predstavi povjerena je glumici Faketi Salihbegović – Avdagić.

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i nekoliko stalnih suradnika. Kostimografija i scenografija je povjerena Sabini Trnki, dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić, dok je izbor glazbe načinila redateljica Slađana Kilibarda.

Ovogodišnji 14. međunarodni festival komedije "Mostarska liska" održava se od 22. do 29. travnja u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Za nejdelju je, u 20 sati, najavljena predstava "Malo blago" Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Inače, u okviru Festivala bit će izvedeno sedam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra koje je selektor uvrstio u natjecateljski program od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv, kao i jedna predstava izvan konkurencije.

Direktor Narodnoga pozorišta Mostar Almir Mujkanović je ranije na konferenciji za novinare kazao je kako "Mostarska liska" na simboličan način označava početak proljeća, početak novog kreativnog ciklusa kojim se iznova, ne samo evociraju uspomene na dane slave Narodnog pozorišta Mostar, nego se nastoje dostići i nadići ti dani.

Kopirati
Drag cursor here to close