Treće zasjedanje

Godišnjica ZAVNOBiH-a: Najvećeg državnog organa antifašističkog pokreta

Kultura / Flash | 26. 04. 2014. u 07:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine-ZAVNOBiH je bio najveći državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nositelj bosanskohercegovačke državnosti. Formiran je u studenom 1943. godine, a njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović.

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a, prvo u Mrkonjić-Gradu 25.studenog 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30.lipnja 1944, treće i posljednje u Sarajevu 26. travnja 1945. godine.

Nakon ulaska partizanskih trupa u Sarajevo 26. travnja 1945. sazvano je i Treće zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je bilo posljednje ratno i uopće posljednje zasjedanje ovog tijela. Državna struktura federalne Bosne i Hercegovine zaokružena je na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Tada je prvo odobren rad Predsjedništva ZAVNOBiH-a između dva zasjedanja, a zatim se ZAVNOBiH konstituirao u privremenu Narodnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Tada je donesen Zakon o Narodnoj vladi Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close