Mostarski teatar mladih

Godišnja nagrada "Toni Pehar" dodijeljena Robertu Peharu

Kultura / Flash | 29. 12. 2014. u 13:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza Mostarskog teatra mladih 1974 iznimno je uspješna godina, a čelnici te kazališne kuće najavljuju ambiciozne planove i za predstojeću 2015. godinu.

Predstavljajući rezultate rada, glumica Amra Prutina na konferenciji za novinare kazala je kako je Mostarski teatar mladih 1974 u 2014. godini gostovao u stotinu bh. gradova, izveo je ukupno 231 predstavu i program, Teatar je sudjelovao na osam festivala na kojima je nagrađen sa sedam nagrada, a realizirano je i sedam premijera.

Po riječima umjetničkog direktora Seada Đulića, Mostarski teatar mladih 1974 u tekućoj je godini prešao u nove prostorije u kojima je otvorena Memorijalna scena 2532, koja je ime dobila po 2532 Mostarca i Mostarke koji su život izgubili u proteklom ratu.

''Ovo je prvi spomenik poginulim građanima u prošlom ratu u BiH koji ne dijeli ljude na naše i njihove, i jako nam je važno da građani to prepoznaju i podrže nas'', kazao je Đulić zahvalivši brojnim pojedincima i institucijama, kako domaćim tako i stranim, koji su simboličnom uplatom od stotinu maraka pomogli izgradnju i postali utemeljitelji Memorijalne scene 2532.

U 2014. godini zabilježena je i jubilarna 50. izvedba predstave "Maslinova grana", kazala je Prutina, naglasivši kako u svom radu Mostarski teatar mladih 1974 daje naglasak na promicanje ideja slobode i mira.

Po njezinima riječima, to je iznimno važno u današnje vrijeme kada su ti ideali pomalo zaboravljeni.

''Na jednoj od naših radionica pitali smo grupu od dvadesetak djece i mladih što simbolizira maslinova grana. Kada nitko nije znao odgovor, dali smo im zadatak da kući naprave referat o tome, a sutradan jedan nam je učenik osnove škole rekao da je to bio pretežak posao. Pitao je u školi svoju nastavnicu što simbolizira maslinova grana, a ona mu je rekla da je znala, ali je zaboravila'', kazala Prutina.

Đulić je dodao da je Mostarski teatar mladih 1974 inicijator ideje Parka mira u Mostaru, koji je otvoren prošloga mjeseca. U sklopu Parka mira je posađeno 50 sadnica masline.

''Ideja ide dalje i želja nam je da u svakoj pograničnoj općini Bosne i Hercegovine posadimo maslinu, da Bosnu i Hercegovinu tako opašemo maslinovima granama s jasnom porukom mladih ljudi'', kazao je Đulić.

Govoreći o planovima u 2015. godini, Đulić je najavio barem tri premijere, a moguće je da će ih biti i više što će, prije svega, ovisiti od financijske situacije u Mostarskom teatru mladih.

U planu su predstave "Život je san" Pedra Calderona, zatim "Opsada Lenjingrada" Josea Sanchisea Sinisterra, Aristofanov "Mir", "Pit" Ljubinke Stojanović, "Fatima, nevjesta od boli" Ljubice Ostojić, autorski projekt Seada Đulića "Mostarski 9. maj ili poema o Slobodi" te predstava "Alisa" po motivima knjige za djecu "Alisa u zemlji čudesa".

Na današnjoj konferenciji za novinare objavljeno je i da je godišnja nagrada "Toni Pehar" za najbolje glumačko ostvarenje u repertoaru Mostarskog teatra mladih 1974 dodijeljena Robertu Peharu za ulogu Othella u istoimenoj predstavi.

Kopirati
Drag cursor here to close