"Zdravo oko - sjećanja"

Glas Zvonke Bušića u Mostaru

Vijesti / Politika | 09. 02. 2015. u 21:22 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Memoarska knjiga Zvonke Bušića ''Zdravo oko – sjećanja'', koju je zbog tragične smrti autora završila i priredila njegova supruga Julien Bušić, predstavljena je u ponedjeljak u prepunoj Galeriji Kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Političar i bivši hrvatski politički zatvorenik Dražen Budiša, kao jedan od recezenata knjige, je podsjetio kako su Zvonko i njegova supruga Julie, zbog otmice zrakoplova, odležali 45 godina u američkim zatvorima. Nakon što je američka studentica Julie upoznala Zvonka, znala je da u ondašnjoj Jugoslaviji postoji zemlja Hrvatska i u njoj hrvatski narod, rekao je Budiša dodavši kako je Bušić, Hrvat iz Hercegovine, znao već tada i kakva Hrvatska treba biti.

Istaknuo je kako ni među Bušićevim zagovornicima nisu bile poznate mnoge činjenice oko otmice zrakoplova te dodao kako je sudac koji je presudio Bušiću zapisao da Zvonko nije ni terorist, ni zločinac.

Knjiga zanimljiva i čovjeku iz Brazila ili Kine

''To je višestruko zanimljiva knjiga sjećanja čovjeka koji je imao nesvakidašnju sudbinu, koju je odležao 32 godine u najstrožijim američkim zatvorima. Ležao je duže od Nelsona Mandele i uvjeren sam da je univerzalna vrjiednost ove knjige zanimljiva i čovjeku iz Brazila ili Kine'', rekao je Nino Raspudić o dugo očekivanoj ispovijesti čovjeka koji je na svoj način obilježio povijest hrvatske borbe za slobodu i neovisnu državu.

''Neke stvari koje se nama, koji smo cijeli život na slobodi čine samorazumljivim, kad Zvonko opisuje kako je imao problema oko toga da se nauči paliti i gasiti svjetlo, nakon što vam 32 godine drugi određuju kad je svjetlo, kad je tama. Taj segment koji mi je bio nepoznat, i dimenzije kojih nismo ni svjesni, a koje osoba koja nakon toliko godina izlazi na slobodu mora nanovo savladati, su dio onog što me privuklo ovoj knjizi'', rekao je Raspudić u izjavi za Bljesak.info.

Ljubavna priča

O knjizi, koju je nakon suprugove smrti nastavila te uz pomoć Zvonkovih memoara i spisa i uspjela privesti kraju, govorila je i Julienne Bušić. Supruga najpoznatijeg hrvatskog zatvorenika za Bljesak.info istaknula je kako joj je uvijek posebno drago biti u Mostaru i u Hercegovini, jer to je Zvonkin, a onda i njezin dom. Na pitanje koliko je bilo teško nastaviti ondje gdje je njezin suprug stao, Julie govori kako joj je nakon svega to bila svojevrsna terapija i utjeha, te da joj je na kraju bilo drago da je mogla završiti kad on nije uspio.

''Knjigu bih preporučila svima, ali posebno mladima koji se zanimaju za jednu jedinstvenu priču. Zvonko je bio najduže u zatvoru u hrvatskoj povijesti, te je pisao o svim bitnim životnim temama; prijateljstvu, ognjištu, smrti, patnji, braniteljima, slobodi...'', rekla je Julienne za Bljesak.info.

Na pitanje koliko je knjiga povezana sa 'Ljubavnicima i luđacima'', njezinom biografskom knjigom koja je dobila i svoju dokumentarnu filmsku verziju snimanu u Americi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Julienne odgovara: 'To jeste naša ljubavna priča, ali je to ipak Zvonkov glas''.

Knjiga "Zdravo oko - sjećanja", predstavljena u Mostaru u organizaciji hrvatske kulturne zajednica Troplet, te uz potporu Hrvatskog Doma Herceg Stjepan Kosača, donosi memoare koje je Bušić pisao tijekom više od tri desetljeća boravka u američkim zatvorima.

Podsjećamo, Zvonko Bušić je bio hrvatski politički aktivist i jedan u skupini otmičara putničkoga zrakoplova sa 76 putnika, na letu od New Yorka do Chicaga, u rujnu 1976. godine. Zbog te otmice zrakoplova i pogibije policajca prilikom deaktivacije bombe, 1977. godine je u Americi osuđen na doživotni zatvor, a pomilovan je u srpnju 2008. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Dana 1. rujna 2013. godine Bušić je izvršio samoubojstvo hicem iz pištolja u obiteljskoj kući. Ostavio je dva oproštajna pisma u kojima navodi da 'nije više mogao živjeti u Platonovoj pećini' i da mu je 'lakše bilo sanjati slobodnu Hrvatsku nego izdržavati hrvatsku zbilju'.

 

Kopirati
Drag cursor here to close