Osmansko blago

Glamoč mjesto neizmjernog kulturno-povijesnog blaga

Kultura / Flash | 13. 05. 2016. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mezarje Kovačevci u neposrednoj blizini Glamoča moglo bi postati veoma vrijedan arheološki lokalitet u Bosni i Hercegovini.

Naime, tijekom nedavnog uređenja groblja na dubini od svega desetak centimetara ispod zemlje otkriveni su brojni veoma stari nišani iz Osmanskog razdoblja, bogato ukrašeni turbanima i obilježjima - sabljama i sjekirama, za koje se vjeruje kako pripadaju značajnim ratnicima, ali i vojskovođama iz tog perioda s obzirom na njihovu veličinu.

Na iznimno očuvanim nišanima napisano je kako datiraju iz vremena oko 1.600 godine, što znači da su brojni od njih stari i po više od 415 godina. U Glamoču vjeruju kako se upravo na mezarju Kovačevci nalazi i mezar epskog junaka Rame Kovačine.

Do sada je u organizaciji akcije koju je sproveo Medžlis Islamske zajednice Glamoč u prvobitni položaj vraćeno na desetine nišana (bašluka), a uskoro je u planu nastavak tih aktivnosti s obzirom da se pretpostavlja da se na lokalitetu samo ovog mezarja nalazi još njih na stotine.
Interes za uključivanje u akciju iskazali su profesor Ali Gursel i studenti osmanistike sa Internacionalnog univerziteta (IUS) u Sarajevu koji će pomoći da se natpisi na nišanima prevedu s obzirom da su pisani staroosmanskim jezikom. Oni će biti uključeni i u akciju čišćenja, te podizanja nišana, odnosno vraćanja u prvobitne položaje. Nakon što se mezarje Kovačevci u potpunosti uredi bit će izrađena publikacija čija će promocija biti na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Osim mezarja u Kovačevcima i ono na Radaslijama također, obiluje veoma značajnim nišanima. Osim grandioznih koji su pripadali begovskim obiteljima tu su i oni na kojima se nalaze simboli sa sjekirama i oružjem.

S obzirom da su stariji od 400 godina smatra se kako pripadaju akindžijama, jurišnim konjanicima koji su pripadali vojsci Malkoč-bega, koji je upravljao Bosnom oko 1553. do 1554. godine.

Inače, u Glamoču namjeravaju izdati monografiju koja će na jednom mjestu prikazati sve tragove osmanske kulture i tradicije na tom području.

Kopirati
Drag cursor here to close