Likovni rukopis

'Friendship' i 'Autići' dubrovačkih supružnika pred mostarskom publikom

Kultura / Flash | 26. 02. 2015. u 18:29 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Galeriji Aluminij u četvrtak 26. veljače, otvorena je reprezentativna izložba umjetnina dubrovačkog bračnog para, ak. slikarice Nade Zec Ivanović i ak. kipara Josipa Ivanovića.

''Moj ciklus se naziva 'Autići' i po radnom imenu sve to zvuči jako veselo, poput životne igre, ali zapravo u pozadini izložba skriva tragičnu notu nas samih,ono što doživljavamo kroz godine, ono otuđenje koje nas vodi u nekom krivom smjeru'', rekao je za Bljesak.info Josip Ivanović.

Ovo je drugi put da se dubrovački umjetnik predstavlja publici u Mostaru te mu je kako kaže: ''Izuzetno drago doći opet u Mostar i ovo s godinama postaje moj dragi grad, u kojem sam stekao jako puno prijatelja, grad jedne velike duše i gdje svaki put kad dođem neizmjerno uživam.''

''Ciklus koji sam radila je povezan s prijateljstvom s irskim književnikom s kojim sam se dugo godina dopisivala i koji je kasnije neko vrijeme proveo u Dubrovniku. Kako imamo sličan senzibilitet i smisao za humor, iz naših malih šala, pričica i anegdota su nastale ove slike. Ciklus je većinom vedar, kako smo se jedno drugom ispovijedali bilo je tu i nekih teških situacija, pa sam predstavila i takve stvari'', rekla je za Bljesak.info Nada Zec Ivanović o svom ciklusu imena 'Friendship' s kojim se po prvi put predstavila mostarskoj publici.

Ističući kako Josip problematizira automobil, kao atraktivnu i neprolaznu temu suvremenoga društva, kojega taj automobil zapravo i određuje, likovni kritičar Milan Bešlić zaključuje da se autorov likovni rukopis prepoznaje po kultiviranoj grafičkoj matrici, otkrivajući iznimnoga znalca grafičkoga postupka u lucidnomu prožimanju metjerskoga umijeća i stvaralačke invencije.

Postav ovog dubrovačkog dvojca u mostarskoj Galeriji i Klubu Aluminij ostaje dostupnim za besplatno razgledanje do 14. ožujka.

Inače, Nada je rođena 1965. u Dubrovniku, a Josip 1961. u Sarajevu, na čijoj Akademiji likovnih umjetnosti obadvoje diplomiraju 1988. godine. Nada je otad ostvarila tri vrlo uspješna likovna ciklusa (Ishodišta, Letači i Friendship), dok je Josip izradio nekoliko skulpturalnih ciklusa te ih izlagao na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi diljem svijeta. Josip se u Mostar vraća nakon punih deset godina, kada je, upravo u Galeriji Aluminij, izlagao zapaženi samostalni postav. Oboje supružnika članovima su Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Žive i djeluju u Dubrovniku.
Kopirati
Drag cursor here to close