promocija

"Fratarske priče Ive Andrića" u Travniku: Domaćeg sina više vole u svijetu

Kultura / Flash | 19. 04. 2015. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Fratarske priče Ive Andrića", u izdanju Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače iz Mostara, predstavljena je sinoć u Travniku, rodnom gradu ovog književnog nobelovca. Knjiga je objavljena je u povodu obilježavanja 40 godišnjice smrti Ive Andrića, a čine je pripovijetke iz tzv. fratarskog ciklusa ovog književnika, uz dodani esej "Legenda o svetom Francisku iz Asizija".

Kako je rečeno tijekom promocije, Andrić se franjevcima kao temi neprestano vraćao - od samih početaka do zadnjih dana svoga književnog stavaralaštva. Kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića Enes Škrgo naglasio je kako je sve počelo u ožujku 1915. godine, kada je Andrić iz mariborske tamnice, gdje je boravio kao politički zatvorenik, premješten u Ovčarevo kod Travnika, gdje mu je majka radila kao pomoćnica kod župnika fra Alojzija Perčinlića.

‘’Tada počinju i Andrićeve posjete franjevačkom samostanu u Gučoj Gori, gdje proučava samostansku arhivu i biblioteku, a zahvaljujući tome imamo ono što zovemo Andrićeve fratarske priče, koje su bezvremene neprolazne i uvijek aktualne ‘’, kazao je Škrgo. Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović kazao je kako je vrijeme provedeno u zatočeništvu u Ovčarevu ostavilo duboko trag na Andrićv život i rad.

‘’Da nije bilo boravka u Ovčarevu i izleta prema Gučoj Gori i bogatim fratarskim arhivima, ne bi bilo ni ovih priča, ali ni njegovih kapitalnih djela "Travnička hronika" i "Prokleta avlija" ‘’, kazao je Vidović. Urednik izdanja "Fratarske priče", književnik i publicist Željko Ivanković istaknuo je kako u BiH vladaju vrlo teški uvjeti za kulturu te da je Mostar, objavljujući ovu knjigu, osvjetlao obraz cijeloj BiH.

Podsjećajući kako se obilježava i 70 godina otkako je objavljena "Travnička hornika", Ivanković je naglasio kako bi i Travnik morao odati priznanje Andriću jer je zahvaljujući njemu upisan u mapu svjetske književnosti.

‘’Nadam se kako će Travnik smoći snage da do jeseni objavi specijalno izdanje "Travničke hronike", jer je Andrić ovaj grad upisao na mapu svjetske književne geografije. Travničani, a pogotovo oni koji imaju imalo moći, tmoraju učiniti sve da Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića do jeseni objavi "Travničku hroniku". Obljetnice ne trabaju Andriću, nego nama, jer time pokazujemo kulturu sjećanja’’, poručio je Ivanković. Promocija "Fratarskih priča Ive Andrića" ponovno je bila prigoda da se ukaže na poražavajuću činjenicu da u rodnom gradu Ive Andrića danas nema ulice nazvane po ovom velikom književniku.

‘’Nažalost, u Travniku nema ovakve ulice. Čini se da uvijek netko manje voli domaćeg sina, nego što ga vole u svijetu ‘’, zaključio je na promociji fra Velimir Valjan iz franjevačkog samostana u Gučoj Gori.

Kopirati
Drag cursor here to close