udario temelj kulutri

Fra (don) Franjo Milićević je prenio slavu Hercegovine diljem Europe

Kultura / Flash | 27. 11. 2015. u 11:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom "Fra (don) Franjo Milićević - hrvatski narodni preporoditelj" održava se danas u Franjevačkom samostanu u Mostaru.

Simpozij je priređen u povodu 180. obljetnice rođenja fra (don) Franje Milićevića, a u organizaciji tiskare FRAM-ZIRAL iz Mostara, Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH.

U svom pozdravnom govoru ravnatelj tiskare FRAM-ZIRAL dr. sc. fra Ivan Ševo, naglasivši važnost lika i djela fra (don) Franje Milićevića, kazao je kako je riječ o kulturnom neimaru i znamenitom hrvatskom preporoditelju.

'' Fra (don) Franjo Milićević je, prvenstveno tiskanjem brojnih knjiga na narodnom hrvatskom jeziku zajedno s drugim preporoditeljima, udario temelje kulturi na ovim područjima, pronoseći tako slavu Hercegovine diljem naše domovine i Europe'', kazao je fra Ševo, poželjevši svim sudionicima simpozija uspjeh u radu.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić kazala je kako se tek kada se shvati u kojem vremenu, političkom sustavu i povijesnom kontekstu je djelovalo fra (don) Franjo Milićević, može se razumjeti vizionarstvo i sva veličina toga čovjeka.

Zahvalila je svima koji su pomogli pri organizaciji simpozija, naglasivši kako se čovjek kao što je bio fra (don) Franjo Milićević, ali i drugi velikani Hercegovine, ne smiju prepustiti zaboravu.

Predsjednik Skupštine HAZU-a BiH Ante Mišković poželio je dobrodošlicu sudionicima, poželjevši uspjeh i dobre rezultate u radu simpozija, uz želju da nađu izvorište u tim rezultatima za izgradnju boljeg svijeta, a čemu je, kako je kazao, fra (don) Franjo Milićević posvetio cijeli svoj život.

Nakon pozdravnih govora simpozij je nastavljen predavanjima o životu i radu fra (don) Franje Milićevića, koja će biti objavljena u zborniku radova.

Pored ostalih, govorit će akademik Šimun Musa, fra Andrija Nikić, prof. Antun Lučić, predsjednik Društva hrvatskih književnika HZ HB Ivan Sivrić.

Fra (don) Franjo Milićević, rođen je 1835. godine u Donjem Velikom Ograđeniku, župa Gradinići - Brotnjo. Utemeljitelj je Tiskare katoličkog poslanstva u Hercegovini, Mostar, 1872. (prve hrvatske tiskare u BiH) i prvih hrvatskih novina u BiH (Hercegovački bosiljak, Mostar, 1883., Novi hercegovački bosiljak, Mostar, 1884., Glas Hercegovca, Mostar, 1885., Osvit, Mostar,1898.).

Također, Milićević je bio i književnik, jezikoslovac, etnolog, autor prvih udžbenika u Hercegovini, nakladnik i autor prvih kalendara u Hercegovini. On je i autor Pravila rada za tiskaru don Franje Milićevića u Mostaru - prve tarife grafičkih radnika u BiH s velikim značenjem za radničko-sindikalni pokret. Istaknuti je pravaški ideolog i narodni učitelj kojemu pripadaju zasluge za unaprjeđenje vjerskog i kulturnog života Hercegovine i Mostara.

Umro je u Mostaru 8. veljače 1903. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close