foto seminar

FOTOSOFIA ugostila mostarsku glumicu Maju Zećo

Kultura / Flash | 05. 09. 2015. u 14:23 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji priznatog i jednog od najpoznatijih hrvatskih fotografa, Damira Hoyke, već desetu godinu zaredom, organiziran je sedmodnevni seminar ‘Fotosofia’ koji je i ovaj put okupio stručnjake iz različitih profesija ali i brojne poznate osobe.

Jedna od nih je i mostarska glumica Maja Zećo, koja je za Bljesak.info podijelila svoja iskustva sa snimanja, suradnju sa ‘celebrity’ kolegama, te oduševljenje kao i značaj sudjelovanja u jednom ovakvom projektu.

‘’Kao gošća iz BiH na jubilarni, 10. Fotosofia seminar pozvana sam po preporuci moje kolegice, sarajevske glumice Mone Muratović, koja je prošle godine bila pozvana da sudjeluje na seminaru. Na moje veliko zadovoljstvo sam prihvatila poziv Damira Hoyke poznavajući njegov rad i opus kao i reputaciju koju nosi, što se pokazalo kao jedno vrlo značajno i dragocjeno iskustvo, ne samo za mene kao glumicu, već i za sve sudionike seminara’’, rekla je Maja i istaknula kako se seminar sastojao od niza zadataka odnosno vježbi koje Hoyka postavlja pred polaznike i članove Fotosofie.


(photo Eldin Hasanagić)

Uz ove zadatke, na seminaru je prisutan i praktični dio u sklopu kojeg su za određene vježbe pozirale javne osobe i uz pomoć kolega iz raznih medija, polaznicima se pružila mogućnost promocije njihovog lika i djela, kao i unapređenja tehnika fotografiranja.

‘’Članovi, odnosno sudionici poslije nastavljaju ili tek započinju svoje druženje na portalu Fotosofia gdje imate mogućnost registrirati se i postati član fotosofia zajednice što vam daje mogućnost da postavljate vlastite galerije, komentirate tuđe radove, ocjenjujete, sudjelujete u raznim natječajima, a možete objavljivati i oglase za izložbe i sl.’’, govori mlada mostarska glumica i dodaje kako su sada već u tijeku pripreme za novu, jedanaestu sezonu te poziva što veći broj bh fotografa, ljubitelja ove umjetnosti da se prijave i apliciraju.

(photo Lorna Kijurko)

Snimanje se odvijalo u toplicama Tuhelj a kako govori Maja sve je organizirano do najsitnijih detalja pod budnim okom Damir Hoyke, koji je vrlo pedantan ali i neposredan čovjek, što je uvelike olakšalo njihovu suradnju.

‘’To vam je kao jedan slalom kojim kliziš sa grupom ljudi sa kojim se zbližiš odmah, povežeš u jednu kompaktnu cjelinu i stvaraš. Bez suvišnih riječi, situacije vrlo spontano proizilaze jedna iz druge, rađaju se nove ideje , odjednom završite u kadru drugog fotografa, kreće druga priča, drugi senzibilitet, ritam, pa treća i tako do duboko u noć kada shvatite da bi s tim ljudima mogao još dugo na taj način komunicirati i da si razmjenio mnogo sebe s nekim koga prvi put srećeš a zauzvrat dobio dio tog drugog. Bogatstvo s kojim odlazite neprocjenjive je vrijednosti’’, govori o svom iskustvu mlada glumica i dodaje kako je s ekipom koju je upoznala na Fotosofiji ostala i dalje u kontaktu te redovnim pozivima hrane taj dobri duh koji su stvorili u ovom projektu.

(photo Marko Šolić)

Uz Maju, polaznici seminara su ovu godinu imali priliku surađivati i s Zuhrom, Goranom Grgićem, Giletom iz Električnog Orgazma te brojnim drugima. Jedan od rezultata rada jeste i izložba fotografija, koja je predstavljena u petak 4. rujna u zagrebačkom baru Vinyl, a koje su snimljene na temu ‘Celebrity’.

‘’Najzanimljivije fotografije poznatih koje je petnaest polaznika seminara snimilo na temu 'Celebrity', u sklopu vježbe ‘Celebrity Day’ izložene su u izložbenom prostoru Vinyl Bar-a koji je ujedno noćni klub’’, govori Zećo te objašnjava kako se poznavajući ambicije Harisa Čalkića, direktora portala Fotografija.ba, i organizatora najpoznatije izložbe fotografija u Bosni i Hercegovini ‘’Fotografija godine BiH’’, uopće ne bi čudila da izložbu Fotosofie provede i kroz gradove BiH.


(photo Petar Glebov/Pixsell)

Maja ističe kako joj je žao što se nije mogla odazvati pozivu i prisustvovati otvaranju izložbe, ali razlog tomu je i više nego opravdan: ‘’U mojoj matičnoj kući Narodno Pozorište Mostar pripremamo novu predstavu ‘’San Ivanjske noći’’ Williama Shakespeare-a čija je premijera zakazana za početak listopada te je svaki trenutak važan’’.

Kopirati
Drag cursor here to close