Stipendije i potpore

Fond kulturnog društva Napredak stipendira 12 mostarskih studenata

Kultura / Flash | 24. 04. 2013. u 14:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Galeriji Gabrijel, Kamernog teatara 55, u Sarajevu organizirano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata iz Napretkovog Fonda "Ivo Andrić - Vladimir Prelog" za akademsku 2012./2013. godinu na kojem su nazočili mons. prof. dr. Franjo Topić predsjednik HKD Napredak, Jakov Gavran dopredsjednik Društva, Venka Zorić članica Nadzornog odbora HKD Napredak i Kristina Udovičić, povjerenica za stipendije HKD Napredak.

Središnja uprava HKD Napredak je iz Napretkovog fonda za stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ ove godine dodijelila sedam stipendija u visini od po 1.000 KM i 31 potporu u vrijednosti od po 500 KM. Ove godine se na natječaj prijavilo više od 100 kandidata, a stipendije su dobili studenti koji studiraju u Sarajevu (9), Mostaru (12), Tuzli (4), Osijeku (2), Splitu (1), Rijeci (1) i Zagrebu (8). Središnja uprava za to je izdvojila 22.000 KM.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić čestitao je svim studentima na dobivenim stipendijama i potporama te im zaželio uspjeh u daljnjem radu. Podsjetio je da su osnovni kriteriji za dodjelu stipendija bili uspjeh studenta, ali i socijalno stanje studenata. On je pozvao stipendiste da budu aktivni članovi Napretka, kako za vrijeme studiranja tako i poslije. Podcrtao je da su među Napretkovim stipendistima brojna istaknuta imena iz društvenog, kulturnog i znanstvenog života BiH.

Mons. prof. dr. Franjo Topić na kraju je uručio i prigodnu nagradu studentima s najboljim prosjekom Ireni Nikić sUniverziteta u Sarajevu (Muzička akademija), jednoj od tri najbolja studenta, dok će nagrade preostalim: Marijanu Đuzelu sa Sveučilišta u Zagrebu, (Muzička akademija) i Emiliji Pavičević sa Sveučilišta u Mostaru (Filozofski fakultet), biti naknadno uručene u Zagrebu i Mostaru.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća.

Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži. Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2700 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donatora, sponzora i prijatelja, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close