Tako mala stvar

Film redateljice Mizmor Watzman osvojio Grand prix festivala animiranog filma ‘‘Banja Luka 2014’‘

Kultura / Film TV | 29. 10. 2014. u 07:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Tako mala stvar'', redateljice Mizmor Watzman iz Izraela osvojio je Grand prix Sedmog međunarodnog festivala animiranog filma ‘‘Banja Luka 2014’‘.

Ovu odluku je donio tročlani žiri u sastavu Tomislav Gregl, Iva Ćirić i Miodrag Manojlović sa objašnjenjem da film, kroz jasne asocijacije i čist likovni jezik dočarava karakter djevojčice i slavi život, sugerirajući njegov dalji nastavak kroz jedan sumoran događaj.

Izraelski film je osvojio glavnu nagradu od 52 filma u natjecateljskom programu, među kojima i dva iz BiH, ‘‘Svakodnevica’‘ Igora Đurovića i ‘‘Lindžo’‘ Jurinka Rajiča.

Nagrade za tehnike animacije su dobili filmovi ‘‘Nilski konji’‘ režisera Pjotra Dumale iz Poljske za najbolju 2D animaciju, ‘’Put u Santjago’’ Maura Kararakoa, produkcije Švicarske i Francuske za najbolju 3D animaciju i ‘’AB ovo’' Anite Kviatkovske Nakvi iz Poljske za najbolju glina animaciju.

Nagradu za najbolji dječji film dobio je film ‘’Mjesec i vuk’’, francuskih redatelja Tome Lerua i Patrika Delažea, dok su specijalna priznanja dodijeljena filmovima ‘‘Vjetar’‘, njemačkog redatelja Roberta Lobela, ‘’Kupališta’’ poljskog redatelja Tomeka Ducka i ‘‘Čoban'' hrvatskog redatelja Matije Pisačića. Nagradu publike dobio je film ''Stranac iznad ledenog brijega'', autora Andreja Sokolova iz Rusije.

Za ovaj festival bio je pripremljen i bogat popratni program, od retrospektive Pavao Štaltera, preko filmova Trick festival iz Štutgarta i studija ‘‘Folimage’‘ iz Francuske, do izložbe karikatura i projekcije dokumentarnog filma o Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Festival je zatvoren sinoć, na Svjetski dan animacije.

Kopirati
Drag cursor here to close