Virunga

Film o ljudima koji se bore za spas gorila najbolji film ZagrebDoxa

Kultura / Film TV | 01. 03. 2015. u 07:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski film "Virunga", dramatična priča o ljudima koji se bore za spas nacionalnog parka u Kongu i posljednjih planinskih gorila koji ondje žive, osvojio je Veliki pečat, za najbolji film iz međunarodne konkurencije ovogodišnjeg festivala ZagrebDox.

Film Orlanda von Einsiedela, koji je za taj svoj dugometražni dokumentarni prvijenac bio nominiran i za Oscara, jedinstven je prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu, šokantan, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma, rečeno je u subotu na dodjeli nagrada 11. ZagrebDoxa, koji će završiti u nedjelju projekcijom nagrađenih filmova.

"Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela", istaknuo je žiri u obraloženju.

I u regionalnoj konkurenciji nagrađen je jedan dugometražni prvijenac - Veliki pečat dodijeljen je filmu "Kainova djeca" mađarskog redatelja Marcella Geroa, koji nakon 30 godina prikazuje što se dogodilo s muškarcima koji su još kao djeca počinili najteža kaznena djela.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobio je finski dugometražni film "Vrtni ljubavnici" autorice Virpi Suutari, "višeslojna, briljantno izrežirana priča o vrtovima različitih bračnih parova i njihovoj ljubavi prema agrikulturi", koja govori i o ljubavi, poštovanju, nerazumijevanju među generacijama, bolesti, zločinima, smrti.

U istoj kategoriji posebno priznanje dobio je i danski film "Bolji život" Hanne Polak, priča iz Moskve, s najvećeg odlagališta otpada, nagrađena kao film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim te "dirljiv primjer ljudske ustrajnosti u nevjerojatno teškim uvjetima".

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je igrano-dokumentarni film "Rus" bosanskohercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića, originalna priča o čovjeku koji je promijenio tri imena, politička sustava, žene i vjere.

U proteklih tjedan dana na festivalu je prikazano ukupno 150 filmova u 16 programa, a za nagrade ih se natjecalo 25 u međunarodnoj i 18 u regionalnoj. Posljednji dan ZagrebDoxa, u nedjelju, tradicionalno se prikazuje program "Best of Fest" s filmovima nagrađenim na ovogodišnjem izdanju.

Kopirati
Drag cursor here to close