Nagrada žirija

Film o dječaku Harisu iz Bosne nagrađen u Palm Springsu

Kultura / Flash | 12. 01. 2015. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Ničije dijete", manjinska srpsko-hrvatska koprodukcija redatelja i scenarista Vuka Ršumovića, osvojio je nagradu žirija u selekciji "Novi glasovi, nove vizije"' na 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, koji završava u ponedjeljak.

Utemeljen na istinitim događajima, film prati dječaka kojeg su krajem osamdesetih duboko u bosanskim planinama među vukovima pronašli lovci.

Nitko nije znao tko je 'divlji dječak' pa mu daju ime Haris, a lokalne vlasti ga po hitnom postupku šalju u beogradsko sirotište. Iako su medicinske prognoze bile loše, dječak pomalo izgovara prve riječi, nedugo potom kreće u školu, i dodatno se socijalizira. Na početku rata u Bosni i Hercegovini u dom stiže pismo lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahtjeva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gdje otići i dok besciljno luta nailazi na grupu vojnika koji ga vode sa sobom, dobiva pušku i odlazi u borbu.

Film je nastao u koprodukciji kuća Art & Popcorn i BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske, snimatelj je Damjan Radovanović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar.

Naslovnu ulogu odigrao je Denis Murić, a ostale uloge tumače Pavle Čemerikić, Isidora Janković, Miloš Timotijević, Tihomir Stanić i Borka Tomović.

Taj Ršumovićev dugometražni prvijenac već je sudjelovao na više međunarodnih filmskih festivala, od Kaira i Ljubljane, do Tallinna i Zagreba, a u Veneciji je 29. Međunarodnom tjednu kritike osvojio je tri nagrade, među kojima i Nagradu publike RaroVideo,.

Među 196 filmova iz 65 zemalja na festivalu u Palm Springsu, koji se održao od 2. do 12. siječnja, prikazana su i tri hrvatska uratka, "Kosac" Zvonimira Jurića, "Kauboji" Tomislava Mršića te "Takva su pravila" Ognjena Sviličića.

Kopirati
Drag cursor here to close