Dok mu mrtve grobak krije

Film ''In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri'' ganuo hrvatsku zajednicu u New Yorku

Kultura / Flash | 16. 03. 2015. u 10:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Laudatov film scenaristice i redateljice Nade Prkačin prikazan je jučer, 15. ožujka, u New Yorku, u Župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela koju vode hercegovački fratri, sunarodnjaci 66 fratara ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća o kojima film govori.

Prikazivanju filma nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Spomenka Cek.

Na početku ovoga događaja govorio je župnik i promotor duhovnih zvanja fra Nikola Pašalić. Spomenuo je kako se projekcija održava u istom prostoru gdje je prošle nedjelje ovu hrvatsku zajednicu posjetila predsjednica države Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u sklopu svog radnog posjeta New Yorku.

Najdirljiviji trenutak projekcije bio je kada su, tijekom posljednjih scena filma koje prikazuju okupljenu hercegovačku zajednicu na mjestu smaknuća franjevaca dok se pjeva hrvatska himna, svi u dvorani i sami zapjevali: ''Dok mu mrtve grobak krije, dok mu živo srce bije!''.

Okupljenima se obratila i zahvalila na dobrodošlici producentica filma i ravnateljica Laudata, gospođa Ksenija Abramović. Kratko je predstavila film kao jedan od projekata Laudato obiteljske televizije koja je u jeku priprema za početak emitiranja. Između ostaloga rekla je, parafrazirajući A. G. Matoša: ''Hajdemo zajedno ponijeti teški križ cijele jedne nacije'', te dodala Matoševe riječi: ''Jer dok je srca, bit' će i Kroacije''. Pozvala je nazočne da podrže veliki projekt televizije.

Sljedeće prikazivanje filma ''In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri'' bit će iduće nedjelje, 22. ožujka, u Norvalu u Kanadi, također u hrvatskoj zajednici koju vode hercegovački franjevci, a nakon toga u Bosni i Hercegovini, ovim redom: 25. ožujka u Posušju, 26. u Širokom Brijegu, 27. u Gorici te 28. u Međugorju

Kopirati
Drag cursor here to close