Dugoočekivani film

Film 'Aždaja' - Bosanska legenda o zmaju u kinima

Kultura / Flash | 07. 06. 2016. u 06:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugoočekivani, četvrti film višestruko nagrađivanog autora i majstora animacije Ivana Ramadana pod nazivom "Aždaja" konačno će biti premijerno prikazan u bh. kinima.

Film je najavljivan još 2012, a radi se o dvanaestominutnoj kombinaciji animacije i žive igre glumaca Soraje Ćehić i Amara Zubčevića.

"Film je baziran na bosanskoj legendi o zmaju. U jednom malom bosanskom selu, skrivenom u vrletima planinskih klanaca, gdje se život odvija u skladu sa prirodom, svakog proljeća, tokom mnogih stoljeća, odvija se ritual prizivanja Velikog zmaja, zaštitnika i ujedinitelja. Kako vrijeme odmiče, i vremena se neumitno mijenjaju, a snaga rituala gubi svoju moć. Selo više nije skriveno i zaštićeno. U njega dolaze, i prolaze novi uticaji, nova vjerovanja i nova božanstva", kaže sinopsis filma.

Redatelj Ivan Ramadan za Nezavisne ističe kako je njegova zainteresiranost za mitove i legende, te čudnovate priče oduvijek bila dio njegovog života.

''Moj otac, inače književnik, Hajrudin Ramadan u djetinjstvu mi je često pričao priče, kako one koje je sam izmišljao, tako i one koje je čitao i poznavao. Film "Aždaja" priča priču o zmajevima koje je u kamenu, na stećcima, isklesao nepoznati autor. Još nekoliko motiva koji pripadaju našoj tradiciji i kulturi, kao što je prije svega legenda o aždaji iz sela Umoljani, zatim gluho glamočko kolo, sevdalinka, te likovni elementi na narodnim nošnjama bili su inspiracija da ispričam priču. Zapravo je to priča o idiličnoj prošlosti, čija bi ljepota, cjelovitost i jedinstvo koji se vremenom osipaju i mijenjaju mogli da se vrate i ponovo donesu mir i jedinstvo'', rekao je Ramadan.

Na upit koliko smo kao društvo potpali pod utjecaj vremena i koliko su dragocjene priče poput te iz sela Umoljani, Ramadan govori kako je to je proces koji se jednostavno događa svugdje u svijetu, pa tako i kod nas.

''Ovakve priče će nestati ako ih ne budemo prepričavali i prilagođavali modernom vremenu. To je upravo ono što pokušavam uraditi filmom "Aždaja". Volio bih vidjeti više filmova u našoj zemlji inspiriranih fantastičnim pričama, pa i legendama'', govori Ramadan.

Kopirati
Drag cursor here to close